Een feestje zonder alcohol of drugs en waar niet gesproken mag worden, saai? Absoluut niet, ecstatic dance heet deze mysterieuze dansvorm waar armen losbandig de lucht in vliegen, voeten sierlijk over de dansvloer vieren en waar gesproken wordt met ogen. Het is alles geven wat je hebt of wat je niet hebt, als je maar de muziek volgt op jouw eigen, perfecte manier. En zo werd de les ook geïntroduceerd.

Met de schoenen aan de kant en een kopje meditatieve thee in de hand, laat je de nu nog rustige oosterse tonen tot je doordringen. Het met lichtjes versierde plafond, de wierrook en de discolampen geven Club Lite in Amsterdam sfeer. Honderdzeventig man gehoorzamen de warming-upinstructies van de lesinstructeur. “Loop door de ruimte alsof je langs iedereen heen zwemt, vergeet niet elkaar aan te kijken!” Als een soort rookwalm lopen en huppelen mensen door elkaar heen met hier en daar een glimlach. Al gelijk merk je dat je hier alles kan maken. Al doe je een gestoorde kip na.

Barrières

Wanneer de softe beat van de warming-up plaatsmaakt voor een meer energierijke beat, komt de gekkigheid pas echt naar boven. Vage bewegingen schieten je om de oren. Al snel liggen mensen op de grond te rollen, vliegen de armen alle kanten op en wordt er zonder oordeel met elkaar gedanst. De kracht van ecstatic dance, volgens deelnemer Ralf Westerhof. “Het helpt mensen om door oordelende barrières te breken, zodat ze zich durven te laten zien en uiteindelijk heel vrij kunnen dansen.” Een veilige plek is wel essentieel. “Het brengt mensen bij elkaar omdat er een veilige sfeer hangt. Als het veilig is kun je jezelf laten zien en als je jezelf mag laten zien dan voel je je ook gezien, dat is een gemis bij een normale uitgaansgelegenheid.”

Muzikaal verhaal

Shanto Ijzendoorn, oftewel dj Shanto, maakt een mengelmoes van meditatieve oosterse tonen met een moderne elektronische beat. Deelnemers van jong en oud delen samen de dansvloer. Mensen maken handbewegingen naar elkaar of staan tegenover elkaar uitbundig te springen. In tegenstelling tot andere feesten wordt er net zo hard gedanst achter in de zaal als voorin in de zaal. “Het is een grote uitdaging, want we proberen een muzikaal verhaal te maken, met veel verschillende ritmes en dynamiek om het voor de dansers boeiend te houden. Het is heel anders draaien dan op normale feestjes.”

Spiritueel?

Wie naar ecstatic dance wilt gaan voor een spirituele ervaring heeft het mis. “De geneigdheid van mensen is om er altijd iets moois van te maken of er een boodschap aan te geven. Wij doen juist het tegenovergestelde, omdat wij niet zeggen wat ze moeten doen, kunnen ze hun eigen reis invullen”, vertelt Shanto Ijzendoorn, dj Shanto, maar ook eigenaar van Club Lite en organisator van de ecstatic dance avond. Eigenlijk is het een alternatieve vorm van sport. Misschien wel de enige sport waarbij je echt elke beweging mag maken. Van luchtgitaarspelen tot doen alsof je aan het vliegen bent. “Vaak als je gaat bewegen kom je je angsten tegen, maar bij ecstatic dance vindt niemand er wat van. Je komt in een vrijheid waar geen oordeel in de lucht hangt.” Toch komen sommige mensen ook voor de spiritualiteit, wat een leuk contrast geeft. Enerzijds staan mensen totaal los te gaan, anderzijds staan mensen in zichzelf gekeerd. Niks is fout.

Groepsdynamiek

Als eenmaal iedereen in zijn element is, wordt er expressievol met elkaar gedanst. Armen die elkaar vasthouden, oogcontact dat aanhoudt, liefdevolle handelingen en schreeuwende kreten om écht al je energie eruit te gooien. “De groepsdynamiek die ontstaat bij ecstatic dance is heel bijzonder. Iedereen voelt zich gedragen door de groep. Daardoor ontstaat er nog meer expressie”, legt deelneemster en al lange tijd beoefenaar van ecstatic dance Mirjam Martens uit. “Omdat je dicht bij jezelf komt in deze dans, kun je andere mensen nog beter en misschien wel puurder ontmoeten.”

Na afloop drinkt heel de groep nog een kopje thee na. Er hangt een vredige sfeer. Er wordt nagepraat over de ervaringen en de dans. En zo dwaalt iedereen weer af naar het dagelijks leven. De schoenen worden weer aangetrokken.