Even je ontbijt overslaan omdat je geen tijd hebt? Niet zo slim volgens onderzoekers van Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares Carlos III . Je zou namelijk een verhoogde kans hebben op aderverkalking als je je ontbijt overslaat. Ontbijt overslaan is sowieso niet slim volgens foodblogger Laura Aben.

Het onderzoek werd gehouden onder 4000 deelnemers. 6 jaar lang verzamelden de onderzoekers gegevens en kwamen met een conclusie: mensen die weinig of niet ontbijten, hebben naast hartafwijkingen ook meer kans hebben op aderverkalking. De mensen die niet ontbeten bleken over het algemeen al een ongezonde levensstijl te hebben. Dit houdt in dat deze mensen bijvoorbeeld roken, alcohol drinken of een slecht eetpatroon hebben.

Wat is aderverkalking?
Aderverkalking wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, roken en een hoog glucosegehalte. Dit laatste heb je bijvoorbeeld als je diabetes hebt.
Sophie Rodenburg van de Hartstichting: ’’Er ontstaan onregelmatigheden in de vaatwand. dit gaat dan ontsteken waarna deze ook kan dichtslibben. Dit vindt bij iedereen plaats, maar wordt wel beïnvloed door een slechte levensstijl.’’
Ook zegt Rodenburg: ‘’Rokers hebben het grootste risico om ernstige aderverkalking te krijgen. Deze aandoening heeft veel met trends te maken. Ook hebben steeds meer mensen obesitas, dit is een aanleiding voor aderverkalking dus dit komt ook meer voor.’’

Geen tijd
Als mensen geen ontbijt nemen, is dat vaak omdat er een gebrek aan tijd is. Je blijft misschien liever nog even tien minuten in je bed liggen in plaats van te ontbijten, maar volgens foodblogger Laura Aben van Chickslovefood is geen tijd hebben voor ontbijt geen excuus meer. ‘’Er zijn zo veel snelle ochtendmaaltijden die je vrijwel meteen kunt eten. Ook kan je de avond van tevoren al een ontbijtje voorbereiden zoals smoothies. Deze zijn vrij snel klaar. Vind je dit te lang duren, dan kun je ook deze al voorbereiden door bijvoorbeeld pakketjes te maken met gesneden (porties) groenten en fruit die je invriest. ’s Nachts laat je deze ontdooien en ’s ochtends hoef je ze alleen nog maar even te blenden met wat water of melk.

Op de redactie
Ontbijten is dus erg belangrijk, maar hoe zit dat op onze redactie? Hier werken alleen maar jongeren, maar ontbijt iedereen hier wel? In de onderstaande slideshow kan je het ontbijt zien van onze redacteuren.