Yoga wordt steeds populairder in deze drukke samenleving. Zo ook Hot Yoga. Dit is een vorm die er nogal uitspringt: yoga in een ruimte van ongeveer 40 graden. De Nieuwsredactie probeerde het uit om zich op dierendag in de neerwaartse hond te wanen.

Het Yogacentrum Tilburg ziet er vanaf de buitenkant uit als een gewoon woonhuis. Eenmaal binnen kom je terecht in een oase van rust en stilte. Ook het interieur werkt hieraan mee. In de No Phone Zone kun je voor of na de yogales plaatsnemen. Deze ruimte is aangekleed met zowel hangplanten, houten bankjes met Indiase kussens als een plek waar je ook wat kunt drinken. Green Chai Thee bijvoorbeeld, dit heeft goede effecten op de gezondheid en wordt ook als ‘detox’ middel gebruikt. Hot Yoga docente Sharda Königs zegt dat het belangrijk is voor, na en tijdens de yogales veel te drinken, omdat je door de hitte vocht verliest.

Bijzondere yogavorm

Ook vertelt ze wat hot yoga zo bijzonder maakt, ‘’Door de warmte zijn je spieren snel opgewarmd, waardoor je verder kunt reiken in een houding. Er zitten daardoor wel risico’s aan vast. Het is dus belangrijk dat je je lichaam goed aanvoelt en weet hoe ver je kunt gaan. Bij ‘hot’ word je daarom echt gedwongen om naar de signalen van je lichaam te luisteren.’’

Burning hot

Voor je eerste hot yoga les is het volgens haar verstandig om achterin de ruimte een matje uit te zoeken, omdat het daar minder warm is. Er zijn zes vrouwelijke deelnemers. ‘’Het wordt een pittige les. Op z’n Surinaams’’, zegt Sharda lachend. Ze heeft een Surinaams-Hindoestaanse moeder en haar overgrootouders zijn Indiaas. Naast haar staat een klein bordje met daarop ‘I like it better when it’s burning hot’. De les bestaat eigenlijk uit twee delen, yin en yang. ‘’We beginnen met de yang. Hierbij ben je bezig, krachtig en met mannelijke energie.’’ Alles wordt gedaan vanuit een basispositie, de ‘neerwaartse hond’. Hierbij lijkt je lichaam van de zijkant op de dwarsdoorsnede van een piramide. Bij sommige oefeningen is het lastig om jezelf in evenwicht te houden. Goed gegrond zijn is daarom heel belangrijk, maar daar zorgt yoga ook voor. Het is bij iedere yogastroming uiteindelijk de bedoeling dat je uit je hoofd gaat en je aandacht op je lichaam richt.

Ademhaling is echt ‘key’ om de hitte tijdens de yang-oefeningen te overleven. Tegen het einde van deze oefeningen bouwen we af naar het yin-gedeelte. Sharda: ‘’Hierbij gaat het om ontspannen en de vrouwelijke en zachtere energie.’’ In bepaalde posities lig je met je ogen gesloten in rust op je matje. Dit is een moment waarop je stress bijvoorbeeld van je af kunt laten glijden. Rustig komt iedereen weer omhoog en wordt de les afgesloten met namasté, dit is een bedank-groet. ‘’Na een hot yoga les voel je je weer als herboren’’, zegt Sharda.

Waarom hot yoga?

Wat hot yoga volgens Königs gezond maakt is dat je flink aan je conditie werkt. ‘’Je laat je hart pieken en buiten dat gaan je poriën wijder staan, waardoor afvalstoffen er makkelijker uit kunnen. Je wordt er sneller, krachtiger en leniger van. Ook kun je mentaal gezien emotionele spanning makkelijker loslaten, omdat je in de les van enorme inspanning naar ontspanning gaat. Verder ben je even ‘alleen met jezelf’, met jouw yogamat als jouw eigen eilandje.’’

Florianne Spijkers, die ook meedoet aan de les zweert bij hot yoga: ‘’Ik probeer het drie keer per week te doen en ik kom hiermee zó tot rust. Ik kan dingen die op mijn pad komen nu veel beter verwerken en een plek geven. Voor mij hot yoga, omdat ik veel lichamelijke klachten heb en warmte veel goed doet aan spieren en gewrichten.’’

  • De voorkant van Yogacentrum Tilburg