Regelmatig vind je artikelen over hoe slecht het is om altijd op je mobiel te zitten. Het is asociaal, ongezond en verslavend. Aan de andere kant kun je met je mobiel altijd alles opzoeken. Je kunt praten met mensen die je ver weg wonen en je kunt spelletjes spelen wanneer je je verveelt.

Brechje de Leij is Mobile Expert bij haar eigen bedrijf B-Digitized en auteur van het boek ‘Mobiele Eenheid’. “Met een smartphone heb je de wereld letterlijk onder je vingertoppen. Je bent overal en altijd verbonden, en verbinding is een van de belangrijkste basisbehoefte van de mens”, vertelt De Leij over de voordelen van de smartphone. “Je bent verbonden met vrienden en familie, het internet met alle informatie en handige apps die je kunnen helpen met alles om je heen”, voegt De Leij toe.

“Social media maakt van iedereen een journalist. Het is authentieker dan de mediawereld en oneindig meer realtime. Wat je vrienden of je incrowd zeggen, wat mensen zeggen die middenin het nieuws zijn en daar live verslag van doen maakt dat de wereld nog dichterbij komt”, vertelt ze over social media. “Naast het nieuwsmedium is het ook een sociaal medium natuurlijk. Wij mensen houden van verbondenheid en connectie met de mensen om ons heen. Via social media kunnen we onze vrienden op nieuwe manieren volgen en ons op nieuwe manieren uitdrukken.”

De Leij vertelt wel hoe de smartphone verslavend kan zijn. “De smartphone en de apps die erop zitten zijn ontworpen met maar één doel: zo veel mogelijk van onze tijd en aandacht pakken. We zijn makkelijk afgeleid door beweging en geluid en vervolgens verslaafd aan de beloningen die er aan vast zitten, zoals een like op een instagrambericht, en daarmee komt er dopamine in de hersenen vrij”, legt de Leij uit.

Hans Schnitzler is een techfilosoof. Hij vroeg aan zijn studenten om een week lang zonder mobiel te leven. De ervaringen van zijn studenten waren positief. Hij schreef het boek ‘Kleine filosofie van de digitale onthouding’ erover. “Ik ben niet geheel tegen social media en de smartphone, maar het baart mij wel zorgen. Het kan ook sociaal werken. Uit onderzoek blijkt dat het vooral voor ouderen een goede manier is om in contact te blijven met bijvoorbeeld kleinkinderen”, vertelt Schnitzler.

“Maar de smartphone zorgt wel voor een verlies van betrokkenheid. Door continu te communiceren via schermpjes zijn mensen minder gericht op lichaamshouding en gezichtsuitdrukking. Ze vergeten hoe ze in het echt moeten communiceren en worden minder empathisch. Daarnaast gebruiken ze bij het communiceren via de smartphone minder zintuigen. Ook hierdoor verliezen ze inlevingsvermogen”, legt Schnitzler uit.

Toch is het makkelijk om de smartphone de schuld te geven. Hebben mensen de behoefte aan communicatie eigenlijk wel? “Het verschil met de krant is dat het niet terug praat en dat je het op een gegeven moment uitleest. Daarnaast zullen mensen ook geen krant oppakken in het midden van een gesprek. De mens is van nature een communicatief wezen. Technologiebedrijven spelen daar goed op in, maar communicatie via de smartphone is een verschralende vorm van communicatie”, vertelt Schnitzler.

De studenten van Hans Schnitzler gaven aan dat ze in de week zonder smartphone makkelijker gespreken konden voeren en meer bewust waren van de verschillen in andere mensen. Schnitzler vindt dat we meer naar het reële moeten. Vraag de weg op straat aan mensen, geef iemand een compliment. Maar hoe anders is dat dan via Google Maps de weg te vinden of een reactie plaatsen onder een Instagramfoto? “Mensen vinden het over het algemeen spannend om anderen aan te spreken. De studenten kwamen erachter dat mensen behulpzaam zijn en anders dan zichzelf. Het is niet alleen jouw wereld, zoals je die meekrijgt op facebook waarmee je door het algoritme vaak alleen dingen ziet die jou interesseren. Het opent betrokkenheid om mensen in het echt aan te spreken”, legt Schnitzler uit.

Welke kant zal het opgaan? Zullen jongeren inzien smartphonegebruik ook een keerzijde heeft of hebben we in de toekomst helemaal geen aandacht meer voor elkaar? “Het is spannend. Er lijkt aan de ene kant wel een soort bewustzijn te komen. Jongeren leren om te gaan met al die schermen. Ik merk wel een soort tegenbeweging. Aan de andere kant is de technologie steeds meer aan het samensmelten. Nu heb je nog die drempel dat je je smartphone moet oppakken. Bij de Google Glass is dat al niet meer nodig. Over een tijd krijg je misschien chips of lenzen, waardoor je altijd online bent. Daar is wel een onbehagen over, ook onder jongeren. Ik weet niet hoe dat uit gaat pakken, ik kan niet in de toekomst kijken. Maar het wordt in ieder geval interessant”, sluit Schnitzler af.