Epke Zonderland (31) en Bart Deurloo (26) hebben zich afgelopen week geplaatst voor de rekfinale op het WK turnen in Montreal. In de Canadese stad werd Nederland zowel door de dames als de heren vertegenwoordigd. Aanstaande zondag zullen Zonderland en Deurloo opnieuw in actie komen.

Trainer bij turnvereniging BredaGym en oud-turnster Chantal Jorna volgt de uitslagen van het WK via social media. “Door tijdgebrek is het niet mogelijk om alles te kijken.” Ze vertelt dat haar leerlingen niet veel bezig zijn met de successen van de grote turners. “Tijdens de Olympische spelen hebben we met z’n allen gekeken maar dit doen we niet bij alle grote toernooien.”

Epke Zonderland studeert naast zijn sport geneeskunde. Ook Sanne Wevers, die zich niet plaatste voor de finales, studeerde lange tijd naast het turnen. “Veel van onze leerlingen studeren, dit brengt meestal een wisselend rooster met zich mee. Wij bieden daarom flexibele trainingsuren aan zodat ze zelf hun schema kunnen inplannen”, vertelt Jorna.

Het succes van de Nederlandse turners heeft bij BredaGym in de afgelopen vijf jaar voor een flinke groei gezorgd. “Het aantal jongens is sinds 2012 flink gegroeid. Na het succes van Sanne Wevers, vorig jaar, zagen we ook bij de meisjes een groei. Een aantal jaar geleden konden wij geen duidelijke naam noemen bij een topturnster. Dat kan nu wel.”