Geen enkel restaurant aan het Stratumseind in Eindhoven laat zijn terras ’s nachts na 02:00 buitenstaan. Jongeren richten namelijk vernielingen aan tijdens het uitgaan. Het hufterproof terras moet daar een oplossing voor bieden.

Een hufterproof terras is een terras waar tafels en bankjes aan de grond genageld vastzitten. ‘’Het comfort gaat hiermee wel achteruit. Je kan geen zachte materialen gebruiken; het moet van hout of staal gemaakt zijn’’, legt Stijn Molkenboer van de meubelzaak Vervoort uit. ‘’Niks is bestendig tegen vandalisme. Alles kan kapot gaan. Maar met een hufterproof versie gaat het wel moeilijker’’, vertelt Molkenboer.

Vandalisme

Volgens gedragskundige Bart Romme vernielen jongeren terrassen als ze alcohol hebben gedronken en in conflictsituaties raken. ‘’Het heeft te maken met de omgeving waar jongeren zich bevinden en of ze met vrienden zijn. Ze kunnen met elkaar een spanning opzoeken, dat zich op verschillende manieren kan uiten’’, zegt Romme. Een van deze uitingen zijn conflictsituaties met andere partijen. ‘’Met de combinatie van alcohol en conflicten vervagen grenzen. Je raakt gemakkelijker in de omgang. Alles wat binnen handbereik is, wordt daardoor een doelwit, waaronder terrassen.’’