Ben je snel, goed met ballen of heb je een lekkere swing? Dan zit je in Amerika gebakken. Met een beetje potentie en doorzettingsvermogen sponsort de universiteit je studie. Wij leggen uit waarom je, ondanks Trump, toch een poging kunt wagen in the Land of Liberty.

Nederland vs Amerika
In Nederland hebben de universiteiten een eigen profileringsfonds. Daarin beschrijven zij hoe ze studenten tegemoetkomen bij sporten op hoog niveau en intensieve trainingstijden. De Universiteit van Tilburg biedt bijvoorbeeld meer tijd voor tentamens aan topsportstudenten, maar geen geld.

Het verschil tussen Nederland en Amerika is dat wij een basisbeurs en leenstelsel aangereikt krijgen. In Amerika moet het schoolgeld geheel uit de eigen portemonnee komen, waardoor een beurs meer dan welkom is. Is de motivatie bij Amerikaanse studenten daardoor groter om op hoog niveau te sporten?

Drijfveer
Melissa Gerritsen denkt van wel. In augustus 2011 is ze naar Richmond, Kentucky verhuist om te studeren en kon daar vijf jaar blijven dankzij een scholarship. “Een goed voorbeeld is American football, wat nogal groot is in Amerika. De spelers deden hun best om gezien te worden, mede zodat ze kosteloos kunnen studeren.”

Melissa tenniste in Nederland in categorie 2 en stond 65ste op de nationale ranglijst. Hiervoor trainde ze twintig uur in de week. Eastern Kentucky . “In Amerika speelde ik division I in de Ohio Valley Conference, waar we als team op ons hoogtepunt 82ste stonden van alle scholen in Amerika. We kwalificeerden ons ook twee keer voor de Nationals. Mijn studie kostte dertigduizend euro per jaar. Daar krijg je niet alleen colleges voor, maar ook woonruimte en eten.”


Melissa (25) is de derde van links. Allemaal met een andere nationaliteit maar hetzelfde doel: de .

Dennis Mertens, medeoprichter van OverBoarder, helpt jaarlijks 140 atleten de zee over. Hij denkt dat dit de drijfveer is van Nederlandse studenten om te kiezen voor topsport in Amerika. “Het aanbod van de faciliteiten is groter in Amerika. Je studie, zorg en woning worden betaald wat het makkelijker maakt om je zowel op school als op je studie te richten.”

Winst
Zelf heeft Dennis vier jaar op hoog niveau getennist in Amerika en sleepte een scholarship in de wacht. Waarom wij dat ook moeten doen? “Je kunt nog vier jaar lang jezelf intensief inzetten voor sport zonder dat je een gat in je CV oploopt. Na vier jaar tijd ben je een hoop ervaring rijker. Daarnaast spreek je ook perfect Engels aan het eind.”

Melissa is het eens met de pijlers van Dennis. “Dat ik nu vloeiend Engels spreek heb ik écht te danken aan mijn studiekeuze”. In maart 2016 kwam ze terug met een bachelor communication studies met een minor in art. Daarnaast heeft ze een master in pshysical education met een specialisatie in sports . “Ik ben vijf jaar lang in Amerika gebleven maar kwam wel terug voor de Kerst en zomervakantie in Nederland.”

Beurs verliezen
OverBoarder zoekt na de screening een passende school voor de studenten. Wees er wel zuinig op want je kunt je beurs verliezen, maar dan moet je het wel héél bont maken. Bijvoorbeeld door het uitvoeren van criminele activiteiten, of gedrag te tonen dat niet door de beugel kan. “Als je 14.000 euro per jaar krijgt om je sport uit te voeren, wordt een middelvinger naar de coach niet gewaardeerd.”

Gelukkig pakken ze je beurs niet af als je geblesseerd raakt, tenzij dit natuurlijk buiten de baan gebeurd. Melissa hield een blessure aan haar schouder over. “Twee en een half jaar geleden raakte een zenuw klem waardoor ik niet meer kon tennissen. Dit gebeurde tijdens het trainen en wedstrijden, waardoor ik mijn studiebeurs mocht .”

De uitdaging om in een ander continent je leven op te bouwen staat als een paal boven water, vindt Melissa. “Als je de kans krijgt zou ik het iedereen aanraden.”