Dat het Nederlands elftal zich niet kwalificeert voor een eindronde begint niks nieuws te worden. Maar een WK zonder Oranje en de beste twee spelers van de wereld gaat menig voetbalhart breken. Het Argentinië van Lionel Messi moet winnen om naar de play-offs te gaan, Cristiano Ronaldo’s Portugal heeft directe plaatsing nog in eigen hand.

Het spant erom in groep B. Zwitserland heeft tot nu toe al haar wedstrijden gewonnen en staat verrassend op de eerste plek. De regerend Europees Kampioen Portugal staat tweede. Vanavond treffen de twee elkaar in Lissabon in de laatste speelronde van de kwalificatie voor het WK. Als Portugal wint zijn ze direct gekwalificeerd, als Zwitserland wint of als het gelijk wordt zijn zij de gene die zich direct kwalificeren.

Deze interessante wedstrijd bespreken we met twee experts, Tom Kundert en Oliver Zesiger. Kundert woont sinds 1994 in Lissabon, hij heeft een boek geschreven over het Portugese voetbal en op zijn site Portugoal publiceert hij wekelijks items over de Portugese competitie en het nationale elftal. Zesiger werkt voor Football Manager als hoofdonderzoeker van het Zwitserse voetbal. Zij vertellen ons meer over deze wedstrijd en beide elftallen.

De huidige generatie
Portugal (Tom Kundert)
“Mensen zien de huidige selectie als de tweede gouden generatie, Portugal heeft goede jonge spelers die bij Europese topclubs spelen.” Kundert merkt dat Bernardo Silva wordt gezien als de potentiële vervanger van Ronaldo. “Hij is nog niet op zijn best, maar als Ronaldo met pensioen gaat, zal het team uiteindelijk om Bernardo Silva heen gebouwd worden. Daarnaast heb je voetballers als Raphaël Guerreiro, een geweldige speler die op het moment helaas geblesseerd is.”

Sinds dat Ronaldo bij de nationale ploeg speelt ontbrak Portugal op geen een EK of WK. Dit, in combinatie met de ‘tweede gouden generatie’, geeft de Portugezen hoop op een mooie voetbaltoekomst. “Sommige optimisten vergelijken Portugal met Spanje. Spanje won nooit wat, en toen ze eindelijk succes boekte, waren ze niet te stoppen. Er wordt gehoopt dat Portugal een hetzelfde overkomt.”

Zwitserland (Oliver Zesiger)

“Het huidige team is wel iets beter dan de andere nationale elftallen in de afgelopen twintig jaar. Sinds de jaren negentig is er een nieuw systeem voor jeugdopleidingen in Zwitserland en dit werpt zijn vruchten af.”
Dat het systeem zijn vruchten afwerpt is wel te zien. Zwitserse spelers doen in het goed in de grote competities en in 2009 werd het WK onder 17 gewonnen.

“Er is een goede mix tussen jonge en ervaren voetballers. Bij de selectie zitten veel jongens die het WK onder 17 wonnen, daarbij moet je denken aan jongens als Ricardo Rodriguez en Granit Xhaka. Zij zitten nu in de bloei van hun carrière . Daarnaast heb je de oudere spelers als Lichsteiner en Behrami, hun carrière is bijna voorbij, maar ze hebben nog steeds een positieve bijdrage aan het elftal.”

De tactieken
Portugal
“Bondscoach Fernando Santos is een vrij defensief ingestelde coach. Dat zag je ook op het EK. Portugal won, maar niet met aanvallend en attractief voetbal”, laat Kundert weten.
Waar Zwitserland vooral via de flanken speelt, gebruikt Portugal juist op de as van het veld. “Op de flanken heb je João Mário en Bernardo Silva, dat zijn spelers die hun defensieve taken goed uitvoeren en veel naar binnen trekken om de combinatie met Ronaldo op te zoeken.

Kundert verwacht dat Portugal vooral geduldig zal zijn, maar hoe langer het 0-0 blijft, hoe meer risico Fernando Santos gaat nemen. “Als het met een halfuur te spelen nog steeds 0-0 is zal Santos over moeten gaan op Plan B, dan brengt hij spelers erin die weer wel de breedte opzoeken, zoals Queresma.”

Zwitserland
Zwitserland is vooral een verzameling van stille krachten, veel spelers staan wekelijks in de basis bij Europese topclubs maar we horen weinig over ze.

Zesiger gaat ervan uit dat Zwitserland zijn eigen spel gaat spelen. “Het team heeft het zelfvertrouwen om hun eigen spelletje te spelen tegen welke tegenstander dan ook. Ze zetten niet hoog druk, als ze de bal bij hun eigen zestien meter gebied veroveren vinden ze het ook goed. Vanaf daar proberen ze op te bouwen via Granit Xhaka, hij is de belangrijkste schakel in het elftal.”

“Xhaka voorziet de aanvallende vleugelspelers Shaqiri en Mehmedi van ballen. Door de opkomende backs Lichsteiner en Rodriguez krijgen Shaqiri en Mehmedi de kans om naar binnen te trekken of een op een met de backs van de tegenstander te spelen.”

“Behrami is nu geblesseerd, maar normaal gesproken de defensieve middenvelder. Als Zwitserland balbezit heeft zakt hij terug naar tussen de twee centrale verdedigers zodat de backs kunnen aanvallen.”
“De huidige stand in de poule kan ervoor zorgen dat Zwitserland iets meer op de counter speelt, maar het team gaat zeker proberen hun eigen spelletje te spelen in het Estadio Da Luz.”

De media
Portugal
“Er is best veel druk, Portugal is de regerende Europees Kampioen en het zou een drama zijn als ze het WK niet halen. Die druk wordt gecombineerd met optimisme. De laatste wedstrijd van de kwalificatiereeks wordt altijd hier in het Estadio de Luz gespeeld, dan wordt het hier een heksenketel. Portugal heeft grote spelers als Ronaldo, Pepe en Jao Moutinho.”

“Door deze factoren is er wel een gegronde reden voor optimisme. Uiteindelijk moeten we niet vergeten dat Zwitserland al hun wedstrijden gewonnen heeft. Het wordt hoe dan ook lastig.”

Zwitserland
“In vergelijking met andere landen is de Zwitserse media niet zo kritisch. Ook al heeft deze kwalificatie reeks niet veel reden gegeven om kritisch te zijn.” geeft Oliver aan.

Toen de Bosniër Vladimer Petkovic werd aangesteld als bondscoach, waren er veel mensen sceptisch, maar dat sceptische verdween nadat Zwitserland de regerend Europees kampioen versloeg in de eerste wedstrijd van de kwalificatiereeks.

“Op dit moment merk ik dat er veel zelfvertrouwen is, met kleine dosis twijfel, terwijl dat normaal andersom is. De Zwitserse fans zijn zelfverzekerd genoeg om een goed resultaat in Lissabon te halen.”

Er is nog maar één supermarkt in heel Portugal die kaartjes voor de wedstrijd verkoopt

Stormloop om laatste kaarten Portugal- Zwisterland from Onyema Isimah on Vimeo.