De tweede maandag van oktober stond  tot op heden in het teken van Columbusdag. Op 12 oktober zou, in 1492, Amerika ontdekt zijn door Christopher Columbus. Steeds meer Amerikaanse staten noemen de afgelopen jaren de dag Indigenous Peolpe Day, daarmee eren ze de oorspronkelijke bewoners van het Noord-Amerikaanse continent. De reden hiervoor is dat Columbus naar schatting verantwoordelijk is voor de dood van zo’n 3,5 miljoen oorspronkelijke bewoners (natives).

Vanuit een ander initiatief wordt in plaats van Columbusdag op 12 oktober ‘Leif Erikson dag’ gevierd, de Viking die vijfhonderd jaar voor Columbus wél in Amerika wist te arriveren.

Columbusdag is pas sinds 1971 een nationale feestdag in de Verenigde Staten. Het is ontstaan door lobbyisten met Italiaanse achtergrond die graag een historisch figuur uit Italië wilden eren. Bijzonder, want al ruim honderd jaar wordt Columbus niet meer als heroïsch figuur beschreven.

Toch zijn er redenen om Columbusdag te behouden. Sommigen vinden dat de dag niet alleen de ‘ontdekker’ eert, maar de hele kolonisatie van Noord-Amerika. Andere historici relativeren de daden van Columbus met de tijd waarin ze zich afspeelden en zeggen dat het relatief normaal was voor die tijd.

Hoewel Christopher Columbus niet Amerika ontdekte, bleek hij uiteindelijk wel een cruciale schakel in kolonisatie van Noord- en Zuid-Amerika. Daarom zijn er verschillende staten die alsnog de dag vieren. Voor sommigen gaat het niet zozeer om Columbus zelf, maar om de  kolonisatie revolutie die hij ontketende die vervolgens de VS zou gaan heten.

Het komt vaker voor dat we terugkomen op feiten en opvattingen uit het verleden. Scroll naar beneden voor meer voorbeelden van misopvattingen of bijgestelde waarheden.