Zeven jaar geleden werd de ticketwet aangenomen in de Tweede Kamer. Gisteren was het zo ver: de Eerste Kamer debatteerde erover. Jasper van Dijk (SP) en Madeleine van Toorenburg (CDA) verdedigden de wet en beantwoordden de vragen van de Eerste Kamerleden.

Er zat zeven jaar tussen het aannemen van de wet in de Tweede Kamer en het debat in de Eerste Kamer. Dit was niet voor niets. “We wilden de muziek- en sportsector zelf de kans geven om regels te geven”, legt Jasper van Dijk uit. Er is echter niets gebeurd, want tickets worden nog steeds verkocht tegen hoge prijzen. In de tussentijd werd wel TicketSwap in het leven geroepen. Hier kunnen mensen hun kaartje verkopen voor maximaal twintig procent boven de originele prijs.

Middel

Als de ticketwet wordt aangenomen door de Eerste Kamer kunnen consumenten naar de rechter stappen. “Er is nu geen regelgeving. Mensen krijgen een middel om hun geld terug te krijgen”, vertelt Van Dijk. Zij hoeven dit niet alleen te doen. “Mensen kunnen samen naar de rechter gaan of geholpen worden door organisaties.”

Afwachten

VVD is tegen, CDA en PvdA zijn kritisch en SP, GL, D66, PvdD en PVV waarschijnlijk voor. Dat ziet er goed uit, maar heeft Van Dijk er ook vertrouwen in? “We moeten wel even afwachten. Partijen gaan het nog bespreken in hun fracties.” De stemming is op dinsdag 24 oktober.