Het bestuur van Formule 1 zouden volgens Motorsport de mogelijkheid aan het bekijken zijn om een Grand Prix (GP) te organiseren in de straten van een Nederlandse stad als Amsterdam of Rotterdam. Hoewel er vele positieve reacties kwamen van zowel (oud-)coureurs als fans, lijkt dit toch vrij onrealistisch.

Zowel de gemeente Amsterdam als Rotterdam zijn nog niet benaderd over de mogelijke komst van de GP naar Nederland. ‘’Formule 1 zal volgens hen eerst met concrete plannen moeten komen voordat zij hier meer over kunnen zeggen’’, volgens de afdeling Evenementen van beide gemeenten.

Onrealistisch
Sportmarketeer Chris Woerts ziet de komst van de Grand Prix naar Nederland niet gebeuren. ‘’Jammer dat het nog geen 1 april is, dan had ik het een heel goede grap gevonden’’, aldus Woerts.
Volgens hem zijn de kosten voor een stratencircuit veel te hoog, omdat de stad grotendeels moet worden verbouwd en afgezet. Daarnaast is er veel nieuwe infrastructuur nodig. Naar schatting zal het om enkele tientallen miljoenen euro’s gaan.

‘’Jammer dat het nog geen 1 april is, dan had ik het een heel goede grap gevonden’’ – Chris Woerts

‘’Dit bericht moet niet serieus worden genomen. Het bericht heeft geen bronvermelding en de informatie is zeer onrealistisch. Dit is complete onzin’’, vertelt Woerts. Ondanks dat hij het bericht als een grap ziet zegt hij erover: ‘’Liberty media, de eigenaar van Formule 1, kijkt naar het grote publiek. Als je kijkt naar de populariteit van Max Verstappen zou Nederland een logische stap zijn.’’

Volgens hem zou het logischer zijn als Formule 1 zou kiezen voor een circuit als Zandvoort of Assen. Zij hebben daar het circuit al, wat het een stuk goedkoper zou maken.

Circuit TT Assen
Ondanks dat circuit Assen zich enige tijd geleden heeft aangeboden om een GP te organiseren, zijn zij nog niet bezig met het feit dat er mogelijk een GP naar Nederland komt. ‘’TT Circuit Assen zou in beeld kunnen komen wanneer verschillende partijen zich bij ons melden om hier samen een race te organiseren. Tot die tijd is er vanuit ons geen actieve rol’’, aldus Peter Schorer voorlichter van circuit TT Assen.

Politieke wereldje van Formule 1
Erwin Jaeggi, auteur van het stuk op motorsport, zegt het volgende: ’’De informatie komt van mijn Britse college Jonathan Noble. Hij sprak met een zeer betrouwbare, anonieme bron die dichtbij de Formule 1-organisatie staat. Omdat de Formule 1 een politiek wereldje is, wil men vaak niet met naam en toenaam in de media. Maar er is wel degelijk interesse vanuit de Formule 1. ’’, aldus Jaeggi.

‘’Er is wel degelijk interesse vanuit de Formule 1 – Erwin Jaeggi’’

Ook leek Formule 1-journalist Joe Saward al een kleine hint te geven over de mogelijke komst van de GP naar de Nederlandse straten. In een interview met Ziggo Sport Formule 1 tijdens de de GP in Japan zei hij het volgende:

De laatste GP in Nederland was in 1985 op circuit Zandvoort. Of de GP weer naar Nederland komt is nog maar de vraag…