Het modebedrijf Gucci heeft besloten te stoppen met het gebruik van bont. Dat kondigde Marco Bizzarri, directeur van het Italiaanse merk, woensdagavond aan tijdens een lezing in Londen. Vanaf het voorjaar van 2018 zal je geen bont meer tegenkomen in de collecties van Gucci.

Bizzarri vertelt tijdens de lezing dat het merk zich wil inzetten voor het milieu van de dieren. “Wij hopen dat onze keuze inspirerend zal werken voor meer innovatie en bewustzijn in de luxe mode-industrie”, zo vertelt Bizzarri.

‘Fout besluit’

Gucci stond altijd bekend om haar assortiment waarin veel bont wordt verwerkt. Het besluit lijkt dan ook uit het niets te komen.  Volgens het Nederlands Bont Instituut (NBI), een Nederlandse organisatie die bont promoot, is het geen slimme keuze. “Wij vinden het besluit vanzelfsprekend jammer”, vertelt Ron Haarman, woordvoerder van het NBI. “De stop van de verkoop valt niet eens uit te leggen aan consumenten. Als het bedrijf transparant had toegelicht welke bontsoorten het verkoopt, de herkomst daarvan en de dierenwelzijnseisen had belicht, was de afschaffing helemaal niet nodig geweest.”

Andere merken

Er zijn meer topmerken zoals Calvin Klein, Giorgio Armani en Hugo Boss die wel nog kleding met bont verkopen. “Gelukkig stoppen zij niet met de verkoop”, vertelt Haarman.

Het modehuis heeft altijd een goede bontomzet gehad. Over het verlies van het bedrijf durft het NBI echter nog niets te zeggen.