Harrie Timmermans, voorzitter van supportersvereniging PSV, is klaar met de betutteling en beperkingen van uitsupporters. Dat laat hij door middel van een verklaring aan het Eindhovens Dagblad weten. Maar waar komt deze ergernis ineens vandaan?

‘’In het voetbal worden vandalisme en geweld vaak in een adem genoemd met supporters. Door middel van deze verklaring willen we de aandacht vestigen op dit probleem’’, aldus Timmermans. Volgens de supportersvereniging worden er veel te makkelijk beperkende maatregelen genomen voor alle uitsupporters. ”Natuurlijk moeten eventuele rotte appels worden verwijderd maar het is niet eerlijk dat de goedwillende supporters de dupe worden van het wangedrag van een enkeling”, vertelt Timmermans. Daarvoor willen zij met de autoriteiten in gesprek gaan om hun argumenten voor de vrijheid beperkende maatregelen te horen. ‘’Indien we het niet eens zijn met deze argumenten, zullen wij in de toekomst mogelijk juridische stappen ondernemen’’, laat Timmermans weten.

Controle
PSV-watcher Paul Post kan de ergernis van de vereniging begrijpen. ‘’Over algemeen gedragen supporters van PSV zich erg goed door de goede begeleiding en organisatie van de club. De maatregelen hebben vooral te maken met de angst van autoriteiten voor ongeregeldheden en niet zozeer met structureel wangedrag van PSV-supporters’’, zegt Post. In de jaren 80 ontstonden veel rellen in het voetbal. Daarom werden er steeds vaker maatregelen voor alle voetbalsupporters genomen.

Het is ontzettend moeilijk voor clubs en gemeenten om te bepalen of deze maatregelen terecht zijn. ‘’Supporters zijn vaak solidair aan elkaar en zullen niet zomaar een medesupporter de schuld van een gebeurtenis geven. Omdat de controle hierdoor erg lastig is, wordt de complete groep aangepakt. Er wordt een hoop verboden, maar ik heb het idee dat sommige gemeenten doorslaan in deze maatregelen. Maar kan ik ook niet ontkennen dat supporters problemen veroorzaken’’, aldus Post.

Volgens Post moeten supporters ook zelf verantwoordelijkheden nemen. “Het moet geen eenrichtingsverkeer worden vanuit gemeenten en clubs. Supporters zijn allemaal fan van dezelfde club, en moeten ook zelf optreden als medesupporters zich misdragen.”