In elke stad met een grote voetbalclub zie je dezelfde dingen terug. Stickers, graffiti en andere kunst die allemaal aan de club te linken zijn. In Lissabon is dat niet anders. Het enige verschil is dat je in de Portugese hoofdstad niet één, maar twee absolute grootmachten hebt.

De inwoners van Lissabon zijn trots op hun clubs. Benfica, veruit de grootste club van Portugal, en volgens sommigen zelfs van de wereld, is het best vertegenwoordigd. Zo’n 60% van de Portugezen zou supporter zijn van O Glorioso. De tweede superclub in Lissabon is Sporting. Supporters van Os Leões zou echter wel hondstrouw zijn, ondanks dat ze een kleinere club zijn dan aartsrivaal Benfica.

Op een ‘Derbydag’ is de stad werkelijk in tweeën gesplitst. Fans van Benfica lopen van hun thuishaven naar het stadion van aartstrivaal Sporting. En dat over de snelweg die vernoemd is naar de held van Benfica, Eusébio. Dat voetbal leeft in Lissabon is duidelijk, maar dat het zo’n invloed heeft op het leven van mensen, dat is haast uniek.

Hieronder een aantal foto’s van stickers, stadions en graffiti om aan te tonen hoe het voetbal leeft hier in Lissabon.