Donald Trump is de laatste tijd veel aan het ruziën met sporters. American footballspelers uit de Amerikaanse NFL protesteren tegen politiegeweld door te knielen tijdens het volkslied. Als reactie hierop tweette de president dat hij de belastingwet wil veranderen om zo de rugbyploegen tot orde te roepen, maar kan dit wel?

Dat de Republikeinen vaak van mening verschillen met sporters, is bekend. Zo trok Donald Trump een uitnodiging in voor een bezoek van Stephen Curry aan het Witte Huis en stapte vicepremier Mike Pence op tijdens een rugbywedstrijd. Als kers op de taart kwam Trump met het idee om de belastingwet aan te passen, om zo NFL-spelers te straffen voor hun ‘disrespect’. Het is een duidelijk statement dat Trump neerzet, maar het frappante is dat het wettelijk helemaal niet kan

“Het is niet mogelijk om een belastingwet te introduceren die ten doel heeft één specifieke groep extra belasting te laten betalen”, zo zegt Ruud Koning, sporteconoom aan de Rijksuniversiteit Groningen. Toch sluit Koning niet uit dat Donald Trump de sporters kan dwarsbomen. “Wat hij wel kan doen is de topinkomens van spelers belasten, zoals de vertrekpremie’s bij voetballers in Nederland. Uiteraard is het ook mogelijk teams niet tegemoet te komen bij bijvoorbeeld de bouw van een nieuw stadion, maar dit wordt vaak lokaal besloten en hier gaat de federale overheid niet over”.

Na een poging om persoonlijk spelers te ontslaan, valt ook deze poging van Trump om sporters tot orde te roepen in duigen.