‘Driekwart van de Nederlandse verpleegkundigen zit tegen een burn-out aan’, zo luidde een artikel in het AD. “De werkdruk in Nederland ligt steeds hoger, maar is niet te vergelijken met India”, vertelt verpleegkundige Dieke van Tuijl. Dieke vertrekt begin november voor de tweede keer naar India.

Werkdruk
“Ik merk dat in Nederland de eisen omhoog gaan. Te weinig personeel zorgt voor een grote werkdruk”, vertelt de 23-jarige Dieke van Tuijl. Hoewel Dieke op de kinderafdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht hier weinig van merkt, hoort ze haar collega’s daar wel over klagen. “Er zijn collega’s die om deze reden ontslag nemen of naar een andere afdeling gaan. Er wordt gewoon te veel bezuinigd. Logisch dat meer mensen een burn-out krijgen.”

In 2014 vertrok Dieke naar het christelijk ziekenhuis The Duncan Hospital in het plaatsje Raxaul, in de deelstaat Bihar, voor haar eindstage verpleegkunde.  “In Nederland heb je jouw eigen patiënten. In India niet, daar help je de patiënt die het meest dringend geholpen moet worden.” Ook is de 23-jarige niet zomaar verpleegkundige in het Aziatische land. “Het werk was bizar. Ik werkte ook als verloskundige. Dat heb ik daar geleerd.”

Care for a change
Nu Dieke is afgestudeerd en geld heeft gespaard, gaat ze samen met verloskundige Machteld en verpleegkundige Anouk terug. Ze willen bijdragen aan de ontwikkeling van Noord-India en zo ontstond de stichting Care for a Change. Via CFAC wil het drietal geld ophalen voor medisch apparatuur, zoals couveuses. “Ook willen we les gaan geven op de nursing school van het ziekenhuis. We hopen zo kennis over te brengen aan de lokale bevolking en de vrouwen te laten merken dat de vrouwen gezien mogen worden.”

Dieke had na haar stage in India telkens heimwee en begon ook anders tegen het werk in Nederland aan te kijken. “Als een patiënt in Nederland na tien minuutjes z’n appelsap niet krijgt, zit diegene vaak al te zeuren. In India gaat het de hele tijd om leven en dood.”

Vergeleken met andere ziekenhuizen in India is de scholing in het Duncan ziekenhuis volgens Dieke ‘redelijk’. “Maar we zijn er nog lang niet. Vaak kun je bijvoorbeeld aan iemands medische voorgeschiedenis al zien wat de mogelijke complicaties kunnen zijn bij de patiënt. Heel veel van die koppelmomenten missen we bij collega’s in het ziekenhuis.”

Minder waard
Naast de enorme werkdruk en het tekort aan personeel in Bihar – iets wat dus ook in Nederland speelt – is er een groot verschil in de omgang met de vrouwelijke patiënt. “De levens van vrouwen worden daar minder gewaardeerd. Daar moet iets aan gedaan worden.”

Als een meisje geboren wordt in India is iedereen teleurgesteld. Meisjes zorgen niet voor inkomsten en worden uitgehuwelijkt. Het is daarom ook verboden om te vermelden van welk geslacht het kind is. “Anders gooien die vrouwen zich misschien wel van de trap af om zo de baby te doden als ze erachter komen dat het een meisje is.”

Behandeling
Een vrouw beslist zelf niet over haar behandeling in het ziekenhuis. Als de familie niet wil betalen, maar de behandeling wel nodig is, proberen verpleegkundigen met de familie te praten tot zij instemmen. “Als de familie geld belangrijker vindt, vinden ze het bij wijze van spreken prima om de vrouw dood te laten gaan. Dat zijn natuurlijk hele onmenselijke dingen om mee te dealen.”

Zodra een familie niet kan betalen voor de behandeling heeft het ziekenhuis een ‘donatiepot’. Het ziekenhuis vergoedt bijvoorbeeld de helft van de behandeling. Maar dat is niet in alle ziekenhuizen zo. “Dit is een missionaris ziekenhuis, dus een van de betere ziekenhuizen in de omgeving. Als je als vrouw in een regeringsziekenhuis terechtkomt, loop je meer risico dat je dood gaat. They don’t care, het gaat om geld.”