De Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) Hart van Brabant heeft bekend gemaakt dat ze in Tilburg de gemeentewietwillen invoeren. Volgens de JOVD zal de criminaliteit rondom wiet op die manier bestreden kunnen worden. Daar denkt Alex Meijer, eigenaar van coffeeshop Maximillian, anders over.

“Legaliseren kan, maar het is de manier waarop de overheid dat gaat doen”, zegt Meijer. De staat kan met een oplossing komen, maar die moet volgens Meijer op de behoefte van de consument gericht zijn. “Als Tilburg een proef met gemeentewiet gaat doen, zullen wij als shop nog maar twee of drie soorten wiet mogen verkopen. Dat betekent dat de keuze beperkt wordt en dat de klanten via de illegale weg hun wiet halen.” Tilburg als proefstad geeft volgens de coffeeshophouder daarnaast ook een watereffect: de handel schuift gewoon een paar plaatsen verderop. “Als wij maar beperkte wietsoorten mogen verkopen, dan gaan de klanten gewoon een paar dorpen verder om hun gebruikelijke recept te halen.”

Oplossing 

“De overheid moet bij de legalisatie van wiet eerst onderzoeken welke wietsoorten de consument wil en daarop kunnen zij een plan maken”, aldus Meijer. De grootste zorg van Meijer is dat wiet duurder gaat worden. “Hoe duurder de wiet, hoe meer illegaliteit.”

Volgens Meijer moet de staat niet op de stoel van de legale teler gaan zitten, maar juist op de stoel van de controleur: “Op die manier kan gemeentewiet slagen en ben ik een voorstander.”

in onderstaande tool is het proces te zien van wiet van teler naar de coffeeshop.