De officiële lancering van de Models Health Pledge vond afgelopen donderdag plaats. De Models Health Pledge is een online platform en meldpunt dat de gezondheid en een goede werkomgeving voor modellen wil waarborgen. “We staan met z’n allen voor hetzelfde doel: de leef- en werkomgeving van de modellen verbeteren”, vertelt een van de initiatiefnemers Michelle Den Hollander.

‘Beauty comes both ways’, wordt groot vermeld op een bord op het podium. De kamer is gevuld met een klein, modieus gekleed publiek. “Na misstanden in verschillende productielanden werd er meer bewustzijn gewekt in de mode-industrie. Dingen veranderen en nu ligt de focus meer op de modellen”, vertelt een lid van het productieteam Marvy Rieder. De modepartijen die getekend hebben, zullen zich houden aan twaalf beloften.

Meldpunt
Via een meldpunt kunnen misstanden anoniem worden aangekaart. Vertrouwenspersoon Liesbeth in ’t Hout gaat dan samen met de Raad van Advies op zoek naar een oplossing. In de Raad van Advies zitten verschillende partijen uit de modebranche, zoals Vogue-hoofdredacteur Karin Swerink.

Model Kishana John, het model van de campagne voor de Pledge vindt het idee ‘super’. John komt oorspronkelijk uit Sint-Maarten, maar studeert nu hotelmanagement in Nederland. “Ik hoop dat modellen gebruik gaan maken van het meldpunt. Modellen krijgen zo een louder voice.” Of ze het zelf ook zou gaan gebruiken? “Oh, definitely”, zegt het model vastberaden.

Vooruitgang
“De mode-industrie gaat langzaam meer vooruit”, vertelt Michelle den Hollander. Naast een van de initiatiefnemers van de Pledge is Den Hollander model en voedingsconsulente. Zij weet dus als geen ander hoe het is om in de mode-industrie te werken. “Vooral begeleiding is heel belangrijk; voedingsadvies, catwalk training, sportadvies maar ook mentale hulp. Steeds meer bureaus bieden deze mogelijkheden aan en we hopen dat door de Pledge nog meer bureaus dit gaan doen.”

Modellenbureaus Ulla Models is zo’n bureau. “Wij geven aan elk model de mogelijkheid tot begeleiding bij voeding en sport. We kijken bijvoorbeeld welke persoonlijke trainer bij welk model past”, vertelt Chell Marcus, booker en scout bij Ulla Models. Hierbij wordt ook gekeken of het doel realistisch is. “Als een model onmogelijk de maten kan halen, zeggen we dat ook eerlijk. Niet iedereen kan een modellenlichaam hebben. ”

Keurmerk
“Voor ons is de Pledge een soort keurmerk. We vinden het ook heel belangrijk om een voorbeeld te zijn voor kleinere bureaus die modellen nog niet veel begeleiden op het gebied van gezondheid”, zegt Marcus.

Na een vraag uit de Tweede Kamer over de gezondheid van modellen begon in januari 2016 het brainstormen voor de Pledge. In samenwerking met het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werd het initiatief uitgevoerd door Holly Syrett samen met Marvy Rieder, Kim Vos en Michelle den Hollander.
Eén keer per jaar hebben de betrokken partijen een gesprek met de Pledge om te kijken of de twaalf beloftes worden gewaarborgd. Ook worden alle meldingen opgenomen in een jaarverslag. Zo wil de Pledge werken aan een positieve ontwikkeling in de industrie.