Deze week is het Nationale Donorweek. Tijdens deze week wordt er in heel Nederland aandacht gevraagd voor orgaan- en weefseldonatie. Voor jou als student voelt de dood nog ver weg. Maar als er iets gebeurd, red jij dan levens?

De discussie aangaan
Het doel is mensen over orgaandonatie na te laten denken en erover in gesprek te gaan, zegt Jeantine Reiger van de transplantatiestichting. “Er zijn veel mensen die nog niet hebben nagedacht over of zij donor willen worden. Veel mensen staan op de wachtlijst die alleen kunnen overleven als zij een donororgaan krijgen. Het is dus van belang dat iedereen nadenkt of hij na zijn dood orgaandonor wil zijn of niet”. Door middel van filmpjes, discussies op sociale media, gastsprekers en kraampjes in ziekenhuizen wordt het gesprek over doneren gestimuleerd.

Studenten
Bij iedereen in Nederland valt nadat hij achttien een brief van de overheid op de mat. In die brief wordt alles over doneren uitgelegd en eindigt de tekst met de vraag of jij donor wil worden. Volgens Reiger reageert 35 tot 40% direct en meer dan de helft vult ‘ja’ in. Bij ongeveer honderd mbo’s komt een gastspreker studenten toespreken en informeren over doneren. Deze gastsprekers worden vooral bij mbo-scholen uitgenodigd omdat mbo-scholieren zich minder vaak registreren dan hbo- of wo’ers. Veel van de mbo-studenten worden bovendien binnenkort achttien dus krijgen de brief nog. ”De jongeren die zich registreren doen dit omdat ze doneren een mooie en goede keuze vinden”, besluit Reiger. Bij geen reactie op de brief van de overheid zullen nabestaanden bij overlijden mogen beslissen of de overledene organen afstaat.

(Lees verder onder video)

Organen nodig
De wachtlijst is dus lang. Vooral voor harten, nieren, longen en levers zijn hard donateurs nodig. In onderstaande tool kun je zien hoeveel organen er op dit moment nodig zijn.