Aankomend weekend spelen aanvoerders van voetbalclubs uit het betaald voetbal met een regenboogband. Dit initiatief komt van de spelersraad CSR en de John Blankenstein Foundation. De homoseksuele Arnold Smit is enige tijd profvoetballer geweest en momenteel bestuurslid van de John Blankenstein stichting.

De regenboogband is bedoeld om homoseksualiteit binnen de sport bespreekbaar te maken en de acceptatie te bevorderen. Momenteel is er nog geen mannelijke Nederlandse profvoetballer uit de kast gekomen tijdens zijn carrière. ‘’Er zal een tijd overheen gaan voordat men het gevoel heeft dat de spelers en de club zijn of haar geaardheid zal accepteren. De spelersraad CSR, waar verschillende aanvoerders uit het betaald voetbal aan deelnemen, kwam zelf met het idee’’, aldus Smit.

”De regenboogband is bedoeld om een statement af te geven” – Arnold Smit

Beëindiging carrière
Smit was zelf korte tijd een talentvolle jeugdkeeper bij Ajax en vervolgens FC Volendam. De Britse profvoetballer Justin Fashanu was erg inspirerend voor hem, omdat hij tijdens zijn carrière openlijk homoseksueel was. Als gevolg hiervan verstootte zijn familie hem, zijn teamgenoten gingen hem te haten en hij werd openlijk uitgescholden door de fans van zijn club.

“Ik durfde niet open te zijn over mijn geaardheid, omdat ik bang was dat mij hetzelfde zou overkomen”, vertelt Smit. In 1998, zijn tweede jaar als keeper bij FC Volendam, pleegde Fashanu zelfmoord in een garage in Londen. “Dat was een enorme klap voor mij. Op dat moment besloot ik voor mezelf te kiezen. Ik beëindigde mijn carrière en kwam openlijk uit voor mijn geaardheid.”

Momenteel is Smit bestuurslid en vertrouwenspersoon binnen de John Blankenstein Foundation. ‘’Op deze manier kunnen wij homoseksuelen en lesbiennes binnen de sport een hart onder de riem te steken’’, vertelt Smit.