Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het Sportfilmfestival in Rotterdam zijn al in volle gang. In maart 2018 vindt de prijsuitreiking plaats. Voor het festival zijn drie filmmakers geselecteerd die mede door crowdfunding hun film mogen produceren.

Het festival is georganiseerd door CineWork, Topsport Rotterdam en OPEN Rotterdam. Van 2 oktober tot 3 november loopt er een crowdfundingsactie waar de drie filmmakers geld voor moeten inzamelen om zo een budget te hebben voor hun film.

Twee van de drie filmmakers zijn Ross Walker en Wendelien Voogd. De films die ze hebben gemaakt, staan in het teken van sport, maar zijn verder compleet verschillend. Walker zamelt geld in voor zijn film Chasing Windmills, die in het teken staat van boksen. Wendelien Voogd maakt een documentaire die volledig draait om de paardensport.

Chasing Windmills
Walker, die zijn debuut maakt als filmregisseur, denkt dat zijn film een goede kans maakt om te winnen. ‘’Chasing Windmills is de eerste en enige fictiefilm die geselecteerd is voor het festival, de anderen zijn documentaires.’’ Toch is niet alles even makkelijk, vond ook Walker. ‘’De film is een period piece en deels een biografische film over een sporticoon. Dit zijn elementen die het maken van deze film met een toch relatief beperkt budget, lastiger maken; het Rotterdam van de jaren 30 moet op een realistische wijze opnieuw tot leven worden gebracht. Maar daarin zien wij ook weer een mooie uitdaging.’’

Met zijn film hoopt Walker een goede prestatie te behalen op filmfestival en zo een ticket te bemachtigen voor het sportfestival in Milaan, maar daarnaast wil hij ook een film neerzetten die mensen de schoonheid van het boksen laat zien.

Tiffany’s Droom
Wendelien Voogd is een documentairemaakster die ook geselecteerd is voor het sportfilmfestival. Met haar documentaire Tiffany’s Droom wil Voogd laten zien hoe sport je kansen kan bieden als je die in het gewone leven niet krijgt. De jeugddocumentaire speelt zich af op een manege, maar laat volgens de documentairemaakster een heel andere kant zien van de paardensport zoals we die kennen. ‘’De manege is heel Rotterdams, heel laagdrempelig en beslist niet kak. Het is de Rotterdamste manege van Rotterdam. Met mijn documentaire hoop ik kinderen te laten zien dat het niet uitmaakt onder welke omstandigheden je opgroeit en dat je altijd je droom moet blijven najagen.’’

De crowdfundingsactie loopt nog tot 3 november door. Hierna gaan de filmmakers, als ze genoeg budget hebben, hun film produceren en is het wachten op de première.

Chasing Windmills is een verhaal dat gaat over Koos Bink die opgroeit in het Crooswijk van de jaren 30. Hij wil graag, net als zijn held Bep van Klaveren, ontsnappen aan zijn uitzichtloze armoedige bestaan en droomt ervan om naar Amerika af te reizen om daar met boksen zijn geld te verdienen. Maar Koos is helemaal geen bokser en geld voor de reis heeft hij ook niet. Dat weerhoudt hem er niet van om als verstekeling aan boord van de Holland Amerika Lijn naar de USA af te reizen. Al gauw komt hij erachter dat je aan dromen niet genoeg hebt, je moet soms hard knokken om je ambitie waar te maken.

 Tiffany’s Droom gaat over een jonge Rotterdamse springruiter. Ze is als eerste van haar manege geselecteerd voor het Talenten Trainings Centrum Zuid-Holland, waar jonge, talentvolle springruiters worden klaargestoomd voor de topsport. Tiffany is vast van plan om een topruiter te worden, maar dat is niet altijd makkelijk voor de rasechte Rotterdamse, die opgroeide in een pleeggezin. Gaat het haar ondanks haar omstandigheden lukken om door te dringen tot de top en haar droom te verwezenlijken?