Goed nieuws voor de echte Ajacied: de stadionstoeltjes uit de Johan Cruijff ArenA zijn te koop. Voor 7,75 euro heb je al een zitting en een rugleuning. De in totaal 53.000 stoeltjes zijn afgelopen maanden geleidelijk vervangen door rode en witte stoeltjes.

De minder handige Harry kan kiezen uit twee modellen in de webshop: een stoel met een houten onderstel of met een ijzeren onderstel. De stoelen met een ijzeren onderstel kunnen in elkaar geklikt worden om een rij stoelen te maken. Hierdoor kan het ‘ArenA-gevoel’ nagebootst worden.
De stoelen zullen, net als bij de IKEA, als bouwpakket geleverd worden met het nodige gereedschap. Zo is de stoel binnen enkele minuten in elkaar gezet.

Handtekening

Het ontwerp voor de onderstellen is gemaakt door Koninklijke Ahrend in samenwerking met Presikhaaf Schoolmeubelen. In het productieteam van het bedrijf zitten 190 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wim de Goei, managing director Presikhaaf Schoolmeubelen, vertelt dat het project met veel enthousiasme is ontvangen. “Al onze medewerkers vinden het een prachtige en heel bijzondere opdracht om aan te werken. Sommigen willen zelf ook een stoeltje bemachtigen. Helaas kunnen we ze geen korting geven, omdat de verkoopprijs gelijk is aan de kostprijs en er ook nog een gedeelte van het bedrag naar de Ajax Foundation gaat.’’

Medewerker Hans van de servicedienst beleefde door dit project de mooiste dag van zijn leven. Hij had de eer om naar De Toekomst, het trainingscomplex van Ajax, te gaan om dertig stoeltjes af te leveren. De spelers van de Ajaxselectie hebben daar in Hans zijn bijzijn handtekeningen gezet op de speciale stoeltjes.

Naast de stoelen die naar De Toekomst gingen, mocht ook Heineken een ‘tribune’ groene stoeltjes in ontvangst nemen om het nieuwe partnership te vieren. Ook de KNVB zou binnenkort een speciale oranje uitvoering krijgen om een jubileum te vieren.

Overweldigend
Het wordt voor de meubelmakers hard werken de komende weken. Van de 53 duizend stoeltjes zijn er al een kwart verkocht. De Goei: “Vrijdag 13 oktober hadden we al meer dan zevenduizend aanmeldingen voor de stoeltjes. Dat is bijna een kwart van de stoeltjes die we verwachten te mogen maken.’’

Reinder Hegi is een van de supporters die ook een stoeltje heeft gekocht zodra het kon. Hij kocht een stoeltje om in de studeerkamer neer te zetten. “Ik vind het echt heel tof dat de ArenA dit doet. Wel jammer dat ik niet mijn eigen stoel kon krijgen, maar dat is wel heel veel geregel natuurlijk. De prijs vond ik wel schappelijk. Het is leuk genoeg om er één te kopen.”
Niet alleen trouwe supporters van de club, maar ook bekende Nederlanders wagen zich aan de koop van de stoeltjes. Zo kocht een bekende sportcriticus maar liefst drie stoelen.

Hoewel de publieksstoelen in het stadion al vervangen zijn, moeten ook nog de business seats vervangen worden. De woordvoerder van de Arena, Claire Sleijffers, geeft aan dat er nu gekeken wordt naar de mogelijkheden om ook deze stoelen een tweede leven te geven. “Het zou kunnen zijn dat deze dan ook verkocht gaan worden. Helaas is het nog allemaal te onduidelijk om daar nu al een echte uitspraak over te kunnen doen.”
De witte stoeltjes met print die in het stadion stonden, zijn niet te koop. Het is nog onbekend wat daar mee gedaan wordt.