De klimaatverandering speelt steeds een grotere rol op Malta. Martin Balzan, algemene minister van de gezondheidszorg van Malta en dokter, vertelt hoe groot het probleem op Malta is en hoe ze dit kunnen verslaan.

”We krijgen steeds meer last van langdurige hittegolven en er valt ook minder regen. De bevolking stijgt en we halen daardoor veel water uit de zee”, vertelt Balzan. Ook krijgt Malta in september en oktober vaker te maken met stormen. ”Ze zijn erg zeldzaam, maar ze worden krachtiger”, legt hij uit. Om de klimaatverandering tegen te gaan heeft de gemeente van Malta zonnepanelen op de daken van de burgers geplaatst en maken de burgers gebruik van boilers die op zonne-energie werken.

Geen dak

Volgens Martin Balzan is het niet genoeg om alleen zonnepanelen op daken te plaatsen. ”Veel mensen wonen in appartementen en hebben daarom geen dak. De gemeente zou een boerderij van zonnepanelen voor deze mensen moeten maken”, vertelt Balzan. Helaas willen de toeristen deze panelen niet zien. ”De bezoekers vinden ze lelijk. Ze betalen honderd euro per nacht voor een hotel en willen dit niet als uitzicht.”