Tijdelijke werknemers uit EU-landen gaan even veel betaald krijgen als hun collega’s in elke EU-lidstaat. Dat heeft de Europese Unie na anderhalf jaar moeizaam onderhandelen besloten. De ministers van Sociale Zaken hebben in Luxemburg bekend gemaakt dat ze hiermee concurrentie op beloning willen tegengaan.

Het akkoord zal over vier jaar in de hele EU gelden, behalve in de transportsector. Demissionair minister Lodewijk Asscher zet zich sinds 2013 al in voor ‘dezelfde beloning voor hetzelfde werk’ in de hele EU. ‘’Het is vooral mooi voor de Nederlandse bouwvakker en loodgieter en voelt wel een beetje als een bekroning’’, zei hij tegen NU.nl.

Oude wet
De wet die nu nog van kracht is stamt uit 1996. Deze wordt nog vaak misbruikt door werkgevers om goedkoop personeel in te huren uit landen waar lagere lonen gelden zoals Polen of Bulgarije. Vooral de bouw, verwerkende industrie en wegvervoer hebben hiermee te maken. Niet alle landen stemden voor het voorstel: Polen, Hongarije, Letland en Litouwen stemden tegen.

Europarlementariër Agnes Jongerius van de PvdA vindt het een ‘’historisch akkoord’’. Wel vindt ze het teleurstellend dat de ministers het niet eens konden worden over de transportsector. Jongerius is van mening dat het gevaar van uitbuiting en oneerlijke concurrentie met dit akkoord nog niet is opgelost.

Bedrijven in Nederland
Niet voor alle bedrijven in Nederland zal er iets veranderen. Greenco, een internationale teler en verpakker van snackgroenten, heeft ongeveer 200 arbeidsmigranten. Het bedrijf past het ‘inlenersbeloning toepassen/hanteren (it/h)’ toe. Dit betekent dat zogenaamde inleners, de bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben, volgens de cao hetzelfde betalen aan zowel arbeidsmigranten als overige personeelsleden.

Voor Greenco worden de arbeidsmigranten dus niet duurder. ‘’Wij juichen alleen maar toe dat dit op alle sectoren in alle EU-landen zal worden toegepast. Wij passen het it/h al toe dus voor ons worden EU-arbeidsmigranten niet duurder’’, zegt Yvonne Vanlier van Greenco. ‘’Wij controleren als bedrijf steekproefsgewijs of uitzendkrachten en uitzendbureaus betalen en afdragen aan de Belastingdienst. Hierdoor proberen wij zelf ook misbruik tegen te gaan.’’