Drie op de vier studenten is emotioneel uitgeput: dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Meer dan 74% van de studenten zegt vaak of zelfs heel vaak emotioneel uitgeput te zijn. Volgens het onderzoek heeft ook één op de drie studenten een verhoogde kans op een burn-out.

Bore-out
Naast de kans op een burn-out is ook de bore-out een steeds groter wordend probleem. Bij een bore-out raak je overprikkeld van onderstimulering. Doordat er steeds meer hogeropgeleiden op de markt komen, kan niet iedereen een baan op hoog niveau vinden. Dat leidt tot onderpresteren en verveling. Je gaat bijvoorbeeld je werk uitstellen om te voorkomen dat je nog meer vervelende taken krijgt. Of je blijft langer op je werk hangen terwijl je eigenlijk niets uitvoert.

Volgens arbeidspsycholoog Ingrid Smit is de bore-out minder bekend omdat het tegenstrijdig lijkt dat je stress krijgt van werk onder je niveau. “Juist doordat de symptomen lijken op die van een burn-out, kan een psycholoog een verkeerde behandeling geven. Vergelijk het met depressie en rouw: veel symptomen komen overheen, maar de behandeling is heel verschillend.”