De arbeidsmarkt kent verschillende werknemers: van jong tot oud, alle geslachten, seksuele voorkeuren en huidskleuren komen er voor. Niet iedereen heeft het even makkelijk. De helft van de bedrijven in Nederland wil geen mensen met beperkingen in dienst nemen. Dit blijkt uit een rapport van SCP.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het stimuleren van werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Ze doen dit op verschillende manieren. “We huren coaches in voor bedrijven, die mensen met een beperking kunnen begeleiden op hun werkplek en zorgen voor matches tussen werkgevers en werknemers”, vertelt woordvoerder Irma Galama van gemeente Tilburg.

Contact met bedrijven

In gesprek gaan met werkgevers is ook erg belangrijk. De wethouder van economische zaken gaat langs bedrijven. “Hoe we mensen met afstand van de arbeidsmarkt een plekje geven, is vaak een onderwerp van gesprek”, zegt Galama.

Bij de helft van de overheidsinstellingen werken mensen met een beperking. Ook bij gemeente Tilburg is dit het geval. “Als overheid wil je het goede voorbeeld geven”, licht Galama toe. “Het blijft wel lastig, want we zijn een kennisinstelling.”

Geschikter maken

De meest voorkomende reden om geen mensen in dienst te nemen met een arbeidsbeperking is dat er geen geschikte functies zijn. Volgens Galama is het mogelijk om functies geschikter te maken. “Dit kan met jobcarving: het opknippen van banen en stukjes eruit halen die mensen met een beperking kunnen doen”, legt Galama uit. “Wij willen iedereen hier in huis. Als overheid wil je een spiegel van de samenleving zijn.”