Vanuit de populaire Amerikaanse cultuur nemen we veel over. Halloween, babyshowers, muziek en natuurlijk sport. Wedstrijden als de Superbowl (American Football) heb je waarschijnlijk wel eens voorbij horen komen in series en films, net zoals de World Series, die vannacht begonnen is.

De Los Angeles Dodgers wonnen afgelopen nacht de eerste wedstrijd in de World Series, Misschien wel het meest prestigieuze honkbal toernooi van de wereld. In de media worden Amerikaanse evenementen zoals deze steeds vaker belicht, veel mensen zijn geïnteresseerd in de World Series, maar weten er niet genoeg van om het goed te kunnen volgen. Honkbalfanaat en sportredacteur bij de Volkskrant Lennart Bloemhof helpt ons een handje.

De teams
De Los Angeles Dodgers is een van de bekendste en rijkste honkbal clubs van Amerika. Ze hebben een rijke historie en wonnen zes keer de World Series. Maar ondanks dat het een grote club is, wonnen ze World Series voor het laatst in 1988. “De droogte doet pijn bij de trotse club uit LA. Fans van andere clubs pesten Dodgers-supporters graag met die droogte, een beetje vergelijkbaar met de lange droogte van Feyenoord en het leedvermaak bij Ajax- en PSV-fans.”

Tegenover de Dodgers staan de Houston Astros. De Astros zijn met minder roem, sterspelers en een kleinere begroting de outsiders van deze World Series. Doordat de Astros nog nooit kampioen zijn geworden en de Dodgers al zolang droog staan is er sowieso geen gebrek aan motivatie. “De Astros stonden nog maar één keer eerder in de World Series, in 2005. Toen werd verloren van Chicago White Sox.”, vertelt Bloemhof “We kunnen dus vooral veel fanatieke spelers verwachten want beide teams willen dolgraag kampioen worden.”

Yulieski Gourriel, nu spelend voor de Houston Astros, in actie voor zijn oude de club Yokohama DeNA BayStars.

Dodgers als favoriet
Bloemhof ziet de Dodgers als favoriet. “De Dodgers speelden dit jaar een van de sterkste reguliere seizoenen die het Amerikaanse honkbal ooit zag. Ze wonnen meer dan honderd wedstrijden, iets dat niet vaak voorkomt in de Major League.”
Behalve dat de Dodgers een ongelofelijk sterk seizoen draaide, denkt Bloemhof dat ze ook kunnen profiteren van de vermoeidheid van hun tegenstander. “De Astros hadden al hun kracht nodig om in de halve finale de New York Yankees te verslaan in zeven wedstrijden. Zij beginnen dus vermoeider aan de World Series dan de Dodgers.”

De spelers
“Beide teams bulken van de spelers met leuke verhalen. Neem Yulieski Gourriel van de Astros. Hij was de grootste Cubaanse honkballer in de afgelopen decennia, een held op zijn eiland, maar besloot vorig jaar Cuba te ontvluchten om in de Verenigde Staten te kunnen spelen. Hij mag daardoor nooit meer terug naar Cuba. ”

De Dodgers hebben op elke positie wereldspelers en beide teams hebben sterke slagmannen. Uiteindelijk zullen niet de slagmannen de World Series beslissen, maar de werpers. “Clayton Kershaw is de topwerper van de Dodgers. Dallas Keuchel is de sterwerper van de Astros. Op hen zal iedereen letten in Amerika”, zegt Bloemhof “In het huidige honkbal beslissen, zeker in finales, werpers de wedstrijden. Zij moeten de gevaarlijke slagmannen van de honken houden. Wie dat het beste lukt, wint de World Series.”

Nederlands tintje
Waar in Amerika vooral op de topwerpers wordt gelet, letten wij in Nederland vooral op Kenley Jansen. Jansen is geboren op Curaçao en komt uit voor de nationale honkbalploeg van Nederland. Onlangs ging journalist Robert Jensen bij hem langs en als je het sportnieuws een beetje volgt heb je deze naam sowieso voorbij horen komen. Volgens Lennart Bloemhof kan Jansen een belangrijke rol gaan spelen in deze World Series. “Hij tekende vorig jaar een contract van 80 miljoen dollar omdat hij als geen ander mensen kan laten misslaan met zijn loeiharde worpen, vol effect. Hij komt daarom altijd pas laat in de wedstrijd op de heuvel met als enige taak de overwinning binnen te slepen. Dus als de Dodgers winnen, gooit Jansen hoogstwaarschijnlijk de laatste bal. Let dus vooral op Kenley Jansen.”

Robert Jensen gaat langs bij Kenley Jansen