São Paulo – De airco staat iets te hard aan. Er zijn een te veel mensen om fatsoenlijk rond te kunnen lopen en het geluid van alle games staat op een maximum. Het is duidelijk te zien dat dit de grootste editie van Brasil Game Show (BGS) is. Het event wordt gehouden van 11 tot 15 oktober.

Op het event wordt voornamelijk aandacht besteed aan games. Zo zie je overal om je heen grote bedrijven en merken die aanwezig zijn, zoals Xbox, PlayStation en Ubisoft. Iedereen lijkt er te zijn, maar toch klopt dit niet helemaal. Nintendo is nergens te bekennen, waarom is niet duidelijk.

Cosplay

Als je bij BGS bent, kun je zien dat er meerdere wedstrijden worden gehouden. Niet alleen in games, maar ook in cosplay. Hierbij transformeren mensen zich in hun favoriete karakter, mede door zich te verkleden en de persoonlijkheid van het karakter over te nemen. Mensen van iedere leeftijd en ieder geslacht doen mee.

Toch doet niet iedereen in cosplay mee aan de wedstrijd. Overal waar je kijkt zie je mensen verkleed, ook in het publiek. Zo kan het zijn dat als je even over je schouder kijkt er opeens een spiderman naast je staat. Deze cosplayers komen verkleed naar het event of zijn ingehuurd door de bedrijven om de games te promoten.

Hideo Kojima

Eén van de meest bekende gasten van BGS is Hideo Kojima, voormalig gameontwikkelaar bij Konami en huidig hoofd van Kojima Productions. Een man die bekend is voor games zoals: Metal Gear en Boktai. Hij heeft de bijnaam ‘genie’ gekregen door zijn bijdragen in de game industrie.

Tijdens BGS laat hij een preview zien van de nieuwste game, Death Stranding. Wat de game speciaal maakt is dat het de eerste game is die hij uitbrengt met zijn eigen bedrijf. Natuurlijk wil iedereen hier bij zijn. Om goede plaatsen te krijgen moet je al vroeg in de rij gaan staan. Wanneer Kojima het podium betreedt staat iedereen op en proberen ze allemaal zo dicht mogelijk bij hem te komen. Dit zorgt ervoor dat iedereen helemaal plat wordt gedrukt.

“Ik beschouw mijn baan als moeilijk,” vertelt Kojima in een interview bij BGS. “Voornamelijk omdat ik het creëren van iets nieuws, een nieuwe regel in de game maken, het allerbelangrijkst vind.”

Ook zijn andere grote namen uit de game industrie aanwezig. Zo is Nolan Bushnell er, een van de oprichters van Atari die vaak wordt gezien als de vader van de videogame industrie. Ook Edward J. Boon, een van de hoofd creatoren van Mortal Kombat, was aanwezig op BGS.

Pop-culture

Op BGS kun je met iconen van de Braziliaanse pop-culture te praten. Niet alleen gamers en gamedevelopers, maar ook zangers, auteurs, tekenaars en natuurlijk YouTubers. In tegenstelling tot de belangrijke gasten lopen de zij rond tijdens het evenement.

YouTube is een belangrijk deel van de Braziliaanse pop-culture. YouTubers worden gezien als mensen met een mening en een manier om die over te brengen naar de ‘gewone mensen’. Meningen, entertainment en producten worden via deze manier naar buiten gebracht. Toch vinden YouTubers zelf de content op YouTube niet altijd even geweldig. Rik Editor, een Braziliaanse YouTuber, vertelt: “Het is logisch dat er ook nadelen zitten aan een openbaar platform, zo zal het altijd blijven. Toch is een ook wel goede content; het probleem is dat het verstopt zit tussen al het andere content. Dat is tegenwoordig vaak relevanter. Ik zeg niet dat het slechte content is, maar dat het gemakkelijker is voor je brein om het op te nemen. Het grootste gedeelte van de mensen vindt het slecht, maar zolang er mensen naar kijken wordt het aangeboden. Toch denk ik dat het zeker wel beter kan worden.”

Uitproberen

Tijdens het event is er een mogelijkheid om games en consoles uit te proberen. Sommige games zijn al zijn uitgebracht, maar er zijn ook games die nog niet op de markt zijn. Zo zijn Just Dance 2018, Injustuce 2 en Monster Hunter World nog niet beschikbaar voor de buitenwereld. Als je dit wil uitproberen moet je vroeg je bed uit. De rijen zijn zo lang dat ze een hele hal in beslag nemen. Je kan gemakkelijk uren wachten om vijf minuten te spelen.

Pers

Hoewel het evenement vijf dagen duurt, kunnen de mensen maar vier dagen naar binnen. De eerste dag van BGS is opengesteld voor pers en VIP-gasten. Dit is dan ook te zien aan de hoeveelheid mensen die binnen zijn. Waar normaal honderden mensen lopen, lopen er nu vijftig. Ondanks de kleine hoeveelheid mensen, zijn de gamestands open en klaar voor gebruik.