Pakjesavond is nog ver weg, maar de pepernoten, taaitaai en chocoladeletters liggen al een tijdje in de winkel. Op laatstgenoemde is dit jaar een variant bedacht: de kaasletter. Geen letter van chocola, maar met kaas in meer dan 25 verschillende smaken. Nu is de vraag: is dit wel een gezond alternatief?

Volgens een medewerker van het Voedingscentrum is het antwoord nee: ‘’Kaas bevat veel verzadigd vet, dus is niet het gezondste alternatief.’’ Misschien een nieuwe hype dus, maar geen gezonde. Op een gezonde en lekkere manier de sinterklaasavonden doorkomen, dat willen we toch allemaal?

Het Voedingscentrum adviseert de porties klein te houden. Taaitaai en schuimpjes bevatten relatief weinig calorieën, maar chocoladeletters en chocolade kruidnoten niet: een chocoladeletter van 100 gram levert zo’n 550 calorieën en chocoladekruidnoten zo’n 500 calorieën per 100 gram.  Een handje kruidnoten (10) bevat 48 calorieën. Dat is aan de lage kant, dus het kan naar verhouding weinig kwaad om deze op te eten.

Wil je de sinterklaasperiode gezond doorkomen, zonder het strooigoed te eten? Bewaar dan de wortel en de mandarijn voor jezelf: wellicht heeft het paard van Sinterklaas bij de buurman meer geluk!