Na het succes van de hashtag Me Too roept het ASVA studentenunie, in samenwerking met andere studentenvakbonden, de hashtag Me Too Onderwijs in het leven. Hier kunnen studenten in het hoger onderwijs hun verhaal kwijt over seksuele intimidatie, discriminatie en seksueel misbruik.

De hashtag Me Too wordt door vele gebruikt om verhalen over seksueel misbruik te delen. Zowel bekende als onbekende mensen van over de hele wereld vertellen wat er hen is overkomen.

#MeTooOnderwijs

“De hashtag gebruiken wij om te laten zien dat dit ook voorkomt in verschillende, specifieke groepen. We willen ook zorgen dat mensen het gesprek aangaan,” vertelt Tammie Schoots, voorzitter van de ASVA studentenunie. Zij vinden het belangrijk dat er meer openheid komt. “Ik weet nog niet of er al iemand op gereageerd heeft, maar het wordt wel in de gaten gehouden.”

Seksuele discriminatie

Niet alleen seksuele intimidatie en seksueel misbruik is een probleem. Ook seksuele discriminatie komt vaak genoeg voor. “Er zit een verschil in seksuele intimidatie en seksuele discriminatie. Bij discriminatie wordt je in een hokje geduwd en ik denk dat alle vrouwen daar wel een keer mee te maken krijgen.”

#IHave

Naast de hashtag Me Too wordt er nu ook gebruik gemaakt van de hashtag I Have. Hierin kunnen mensen opbiechten dat ze deelnamen aan seksuele intimidatie of seksueel misbruik. “De zelfreflectie van die mensen is belangrijk, het is een goede ontwikkeling,” aldus Schoots, over de personen die deze hashtag hebben gebruikt.

Harvey Weinstein

De hashtag Me Too werd trending nadat een paar actrices hun verhaal hadden gedaan over het seksueel misbruik van Harvey Weinstein. De Amerikaanse producent wordt hierover door tientallen vrouwen beschuldigd.