De Noors-populistische Fremskrittspartiet zit weer in de regering. Tijdens de verkiezingen van 11 september krijgt de rechtse anti-immigratiepartij voor de tweede keer veel stemmen. Cathrine Thorleifsson is antropoloog aan de universiteit van Oslo en houdt zich bezig met xenofobie (vreemdelingenangst) en de houding tegenover migranten.

Door: Silke, Lunya en Jacolijn

Tijdens de verkiezingen van september kregen drie partijen de meeste stemmen. Deze partijen waren de progressieve Fremskrittpartiet (FrP), het rechts-conservatieve Høyre en de Arbeiders Partij (AP). Ondanks dat AP de meeste stemmen kreeg, kwamen alleen de twee andere partijen in de regering. Dit betekent dat Noorwegen nu een redelijk rechtse regering heeft die sceptisch is tegenover migranten.

Zetels Noorse verkiezingen 2017 en 2013

Anti-immigratiepartij
“De partij FrP is al een lange tijd in het ‘bezit’ van het onderwerp migratie”, vertelt Thorleifsson. “Tijdens de vluchtelingencrisis van 2015 lieten zij zichzelf zien als dé partij die hun land zou beschermen.” In die periode was er ook sprake van een economische recessie en een flinke daling in de olieprijzen in Noorwegen. “De regeringspartijen hebben in het verleden veel succes geboekt voor het land als het gaat om deze onderwerpen. Dat is ook waarom zij waarschijnlijk weer veel stemmen hebben gekregen.”

Streng asielbeleid
Het was de FrP die in 2015 met een strenger asielbeleid kwam. Het aantal geaccepteerde asielaanvragen in Noorwegen is tussen 2015 en 2016 van 30.000 afgenomen naar 3.000. “In het begin werden de migranten nog hartelijke verwelkomd, maar al snel zag je dat de mensen steeds sceptischer werden”, vertelt Thorleifsson. “Dit had te maken met de rechts-conservatieve regering. Maar je zag het niet alleen in de politiek. Ook online werden migranten, vooral moslims, gezien als gewelddadig.”

Jongeren
Toch denken veel mensen er anders over. “Jonge mensen, die via social-media veel in contact zijn met de buitenwereld, hebben vaak een meer open houding tegenover migranten”, zegt Thorleifsson. “Ook zie je dat mensen uit Oslo er soms anders over denken dan mensen uit wat kleinere steden. Dit komt omdat ze in Oslo wel gewend zijn aan de diversiteit en zien dat het ook goed kan gaan. Toch zijn het niet alleen boze blanke mannen die stemmen op populisten. Er zijn ook jongeren die wel op de FrP stemmen.”

Wat is xenofobie?

Vreemdelingenangst
“Net als op andere plekken in Europa komt er in Noorwegen xenofobie voor. Je ziet een verband tussen de politieke campagnes en vreemdelingenangst. Het gaat dan vooral over het beschermen van de cultuur en eigen waarden. Strategisch doen zij in hun campagne een beroep op xenofobie”, vertelt Thorleifsson. Noorwegen is bezig om van een olie-economie te veranderen naar een meer groene economie. “Ik denk dat de angst voor een slechte economie ook meespeelt.”

De toekomst
Diversiteit is een feit in Noorwegen. “Migratie is een permanent aspect van de maatschappij en het zal altijd blijven plaatsvinden.” De antropoloog denkt dat er in de toekomst nog veel spanning zal zijn over dit onderwerp. “De grootste uitdaging voor Noorwegen zal zijn om zo’n belangrijk onderwerp als migratie niet alleen te laten bepalen door een populistische partij.”