Twaalf procent van de inwoners van Malta recyclen, terwijl de rest van Europa vierenveertig procent scoort, zo blijkt uit het rapport ‘Country Rapport Malta’ van de Europese Commissie. Clyde Falzon, manager van het recycle exportbedrijf Wasteserv, legt uit hoe dit kan.

‘’De burgers van Malta weten niet hoe belangrijk het recyclen is. Ook hebben velen geen idee wat het woord inhoudt’’, vertelt de manager. Wasteserv geeft voorlichting op de televisie, radio, social media en de krant om de twaalf procent die ze scoren te laten stijgen.  Ook nemen ze deel aan festivals en zijn ze aanwezig op handelsbeurzen. ‘’We proberen op die manier bewustwording te creëren onder de bevolking.’’

https://soundcloud.com/user-101697135/recyclen-niet-populair-op

Exporteren

‘’Malta is een te klein land om een bedrijf neer te zetten dat afval recyclet’’, vertelt de manager. Omdat het geen ruimte biedt, sorteert en exporteert Wasteserv het recyclebaar afval per boot naar andere landen in Europa. ‘’We exporteren plastic flessen, glas, papier en aluminium. Het organisch afval wat wij verzamelen gaat naar de ‘Malta North facility’. Daar maken ze van dit afval compost’’, legt Falzon uit.


Bron: Wasteserv