Het Nederlandse voetbalelftal wist zich op 26 oktober 1977 te kwalificeren voor het WK in Argentinië. De wedstrijd tegen België eindige in 1-0 door de treffer van PSV’er René van de Kerkhof. Precies veertig jaar later blikt hij terug op deze wedstrijd.

Op een gelijkspel na, tegen Noord-Ierland, won het Nederlands Elftal elke andere wedstrijd in de poule. De Oranjespelers wisten eerder met 0-2 te winnen van buurland België. Om zeker te zijn van een plek op het WK in Argentinië moest ook deze wedstrijd gewonnen worden.

Al na vier minuten wist Van de Kerkhof het Belgische goal te vinden. ‘’De bal ging vanaf de rechterkant van het veld naar het centrum. Daar werd de bal weggekopt door een verdediger van België, die vervolgens belandde voor de voeten van middenvelder Johan Neeskens. Hij gaf een voorzet waar de Belgische verdedigers op mistastten, waardoor de bal bij mij belandde. Ik scoorde in de linkerhoek diagonaal in kruis’’, vertelt Van de Kerkhof.

“De wedstrijd verliep voorspoedig dankzij de vroege goal van mij’’ – René van de Kerkhof.

De wedstrijd werd voornamelijk op de helft van België gespeeld. “De wedstrijd verliep voorspoedig, dankzij de vroege goal van mij’’, zegt Van de Kerkhof. Ondanks de goede verloop werd er in de resterende 86 minuten door beide ploegen niet meer gescoord. ‘’Er waren over en weer kansen voor beide landen, maar België was aanvallend zwak op een paar kleine kansjes na’’, aldus de oud-profvoetballer.

Door de 1-0 overwinning was de vreugde bij zowel de spelers als de fans erg groot, omdat Nederland zich weer wist te kwalificeren voor het WK van 1978.


Scoringskans van René van de Kerkhof