De vogels op Malta hebben veel last van de luchtvervuiling die op Malta sterk aanwezig is. Janina Laurent en Alice Tribe van BirdLife Malta vertellen wat de luchtvervuiling met vogels doet.

‘’Vogels ademen meer luchtvervuiling in. Dat komt doordat ze sneller ademen dan mensen. Dit heeft een groot effect op de longen van de beesten. De bronchiën worden geblokkeerd als ze dit teveel inademen. Op langere termijn kunnen ze dood gaan’’, vertelt Tribe. Volgens Laurent tast de luchtvervuiling ook het eten aan van de vogels. ‘’Ze hebben calcium nodig om eieren te leggen. Als er regen valt op Malta dan gaat dit samen met de luchtvervuiling. Dat betekent dat giftige stoffen in het eten van de vogels trekken. Het calcium van het voedsel wordt aangetast, waardoor vogels moeilijk hun eieren leggen’’, legt ze uit.

Verdwijnen

Tribe denkt dat de vogels op Malta de luchtvervuiling merken. ‘’De gemeente van Malta neemt geen maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan. Dit betekent dat de lucht nog viezer wordt. Ik denk dat de vogels hierdoor uiteindelijk weggaan’’, concludeert Tribe. Beide willen dit graag voorkomen. ‘’Er moeten elektrische auto’s komen en mensen moeten meer gaan fietsen. Op die manier wordt de lucht schoner en sterven er minder vogels’’, zegt Laurent.