Pep Guardiola, de manager van Manchester City, weet het zwakke optreden van zijn team aan de slechte wedstrijdbal. De Engelse club won in de strijd om de FA Cup pas na strafschoppen van Championship-club Wolverhampton Wanderers. Materiaalman van Willem II, Paul Coehorst, vertelt over het onderhoud en de invloed van de bal.

In de Eredivisie en de Jupiler League wordt een wedstrijd bijna altijd gespeeld met een Derbystarbal. De uitzonderingen zijn topclubs Ajax en PSV, zij spelen met een Nikebal, in verband met sponsoring. ‘’Als we tegen Ajax of PSV moeten spelen, trainen we een week van tevoren met de Nikeballen om aan deze bal te wennen’’, aldus Coehorst.

De eigenschappen van de bal zijn grotendeels bepalend voor het spel. De factoren gewicht en luchtdruk spelen hierbij een belangrijke rol. Deze kunnen per club verschillend zijn. Coehorst vertelt: ‘’Onze keepers hebben hierbij een groot aandeel in het bepalen van de luchtdruk in de bal. Hoe hoger de luchtdruk, hoe harder de bal is. Dit bepaalt hoeveel grip de keeper kan hebben op de bal. Het gewicht van de bal is belangrijk zijn voor het schot, de stuiter en de aanname.’’

Eisen wedstrijdbal
Een wedstrijdbal moet aan de eisen van de KNVB voldoen, deze staan ook op de ballen aangegeven. De bal moet ongeveer 425 á 435 gram wegen en de luchtdruk in de bal moet tussen de 0,7 en 0,9 bar gedragen. De ballen worden elke ochtend ontlucht en vervolgens wordt er met een speciale pomp nieuwe lucht bijgepompt. Het onderhoud van de ballen heeft namelijk veel invloed op de staat van de bal. ‘’Elke avond leg ik de ballen op een droogrek. Als de ballen slecht of vies toe zijn, spuit ik ze eerst af’’, vertelt de materiaalman enthousiast.

Voorafgaand aan de wedstrijd worden de ballen gekeurd door de KNVB. In Nederland worden alle ballen in de eredivisie door de voetbalbond afgegeven. ‘’Aan het begin van elk seizoen krijgen we een aantal dozen door de KNVB aangeleverd. Het exacte aantal weet ik niet precies, maar genoeg om ongeveer vier keer per seizoen te wisselen’’, zegt Coehorst.


De Derbystarbal waarmee gespeeld wordt in de Eredivisie en Jupiler League