De Catalanen willen onafhankelijk worden van Spanje, de Schotten onafhankelijk van Groot-Brittanië en nu ook de Brabanders van Nederland. De actiegroep Pacte des Cygnes heeft een doel: ‘De enige Brabantse nationalistische partij. Het uitdragen, verenigen en versterken van de Brabantse identiteit en Cultuur’.

“Het begon op een terras in Antwerpen onder het genot van een biertje”, zegt actievoeder Willy Smulders. “Het wordt tijd een historische fout recht te zetten: de verdwijning van het Hertogdom Brabant.” Het verdwenen Hertogdom Brabant heeft volgens Pacte des Cygnes, wat het zwanenpact betekend, zeker een toekomst. Er is een belangrijke cultuur in Brabant die bewaard moet worden volgens de actiegroep. Dit is dan ook, samen met historie, religie en volksaard, een van de belangrijkste beweegredenen op de groep te beginnen.

Actievoeren
Op verschillende manieren wordt een onafhankelijk Brabant geëist. Zo organiseert Pacte des Cygnes culturele activiteiten zoals een Brabantse bierproeverij. Verder Leuzen worden op borden of straten gekalkt. De actie wordt op een ludieke wijze gevoerd. Ook op sociale media zijn ze actief en heeft de actiegroep ondertussen 648 likes.

Geen grap

“Net zoals onafhankelijkheidsbewegingen in Schotland, Catalonië, Beieren, Bretagne en Corsica, behoort ook die van Brabant niet tot het kamp van de grappenmakers. Wij staan voor ons ideaal en strijden daarom vol vertrouwen voor ons Brabant”, zegt de actiegroep. Ze worden echter niet altijd serieus genomen. Daardoor laten ze zich niet stoppen, zegt Pacte des Cygnes-lid Andre van Wanrooij. “Als mensen ons niet serieus nemen, dan zegt dat meer over hen, dan over de persoon of organisatie die niet serieus genomen wordt.”

Doel

Ze denken het doel van onafhankelijkheid te kunnen bereiken. “De geschiedenis leert ons dat de eigenheid en cultuur van een volk altijd overwint wanneer ze gekoesterd wordt. Brabant zal dus weer herenigd worden zodra de Brabanders uit Noord en Zuid dat zelf willen.” Wanneer dit zal gebeuren? “Natuurlijk op z’n Brabants: een kwartiertje te laat.”

UPDATE: Om 15:30 heeft Catalonië de onafhankelijkheid uitgeroepen.