Langzaamaan komen steeds meer auto’s zonder versnellingsbak op de markt. Ruim één op de drie nieuwe auto’s die dit jaar geproduceerd zijn, zijn automaat. Ondanks de opkomst van de automaat blijven jongeren de komende jaren waarschijnlijk gewoon in een schakelauto rijden, denkt Rijschool Fonza uit Tilburg.

In voorgaande jaren kleefden veel nadelen aan automaten; ze zouden langzaam optrekken, niet zuinig zijn en te duur zijn. Maar steeds meer automaten hebben een lagere Co2-uitstoot dan een handgeschakelde auto en steeds vaker zijn ze even duur of zelfs goedkoper dan een schakelauto. De ontwikkelingen maken de automaten steeds comfortabeler. Vooral automobilisten die veel in de file rijden, zouden zweren bij een automaat.

Brancheorganisatie Bovag en Rai Vereniging zeggen in een artikel in het Brabants Dagblad dat de handgeschakelde auto’s in een rap tempo zullen uitsterven en dat iedereen uiteindelijk automaat zal gaan rijden.

Schakelen geeft voldoening
Volgens Brian Redjosentono, eigenaar en rij-instructeur van Rijschool Fonza in Tilburg, heeft de gemiddelde bestuurder 25% minder rijlessen nodig als hij of zij automaat zou lessen. Toch denkt de instructeur niet dat het automaat rijden aan gaat slaan bij jonge bestuurders: “Jongeren willen gewoon lekker autorijden, daar hoort schakelen voor de meesten ook bij.”

Redjosentono ziet zijn leerlingen enkel automaatlessen nemen wanneer ze meer moeite dan gemiddeld hebben met autorijden. Maar zelfs zij proberen eerst schakellessen. “Sommige leerlingen zien automaat rijden als een soort ziekte, alsof er iets aan ze zou mankeren wanneer ze niet in een schakelauto kunnen rijden.”

Bron: Brian Redjosentono