De Noorse minister van migratie Sylvi Listhaug wil een herstructurering van het asielbeleid. Dit meldde de Noorse krant Afterposten. Zo wil Listhaug dat alle nieuwe asielzoekers een eigen verblijfplaats krijgen in Østfold.

Door: Silke, Lunya en Jacolijn

Drie weken proces
Acht uit tien asielzoekersaanvragen worden binnen drie weken verwerkt na aankomst in Noorwegen. Dit wordt gezien als realistisch doel blijkt uit een rapport van de Noorse raad van immigratie, Utlendingsdirektoratet (UDI). Tijdens het proces in deze drie weken zullen de asielzoekers verblijven in het gebouw de ‘Smart Club’, dit ligt in het centrum van de zuidoostelijke provincie Østfold.

Voordelen
Minister Listhaug van de populistische Fremkrittspartiet (FrP) gelooft dat de herstructurering van woningen voor asielzoekers verschillende voordelen heeft. “Zo zijn de kosten lager, wordt de kwaliteit voor het proces van asielaanvragen verbeterd en kunnen afgekeurde asielaanvragers sneller worden teruggestuurd. Ook is het ook niet onbelangrijk te noemen dat mensen sneller kunnen worden geplaatst in een woning.”

Onzeker voorstel
Arbeiderspartij AP is onzeker of het voorstel de regels van de wet respecteert. Dit vertelde AP’s immigratie woordvoerder Stein Erik Lauvås aan de Noorse nieuwszender NTB. Hier voegt hij aan toe dat de partij zich afvraagt of het realistisch is dat zo’n 1000 mensen in het Østfold Centre terecht kunnen. “Dat zijn heel veel mensen. Het centrum is groot, maar niet zo groot.”
Afgekeurde asielzoekers worden meteen teruggestuurd naar het land waar ze vandaan kwamen. “Degene die asiel in Noorwegen hebben verkregen gaan meteen verder in een integratie programma. Zij komen dan in contact met de gemeente voor een herplaatsing in het land.”