Pakken worden vaak gezien als een echt mannending. Tijdens bruiloften dragen mannen een strakke smoking en vrouwen de mooiste, parelwitte jurken. Toch lijkt het erop dat dit item steeds meer een vrouwending worden. De omzet van vrouwenpakken steeg namelijk in het derde kwartaal van 2017 met 17,5 procent, terwijl mannenpakken daalde met 13,6 procent.

Aan de Nieuwlandstraat in Tilburg is de conceptstore Tien te vinden. Twee jaar geleden opende Jantien Streng de deuren van haar winkel. Ze zag dat vrouwen behoefte hadden aan kleding die net een tikje anders is. Naast shoppen, kan je er ook lunchen.

Powersymbool

Toen de winkel opende, hingen er al kostuums aan de rekken. “Ik draag zelf al heel lang pakken en jumpsuits”, vertelt Streng. Ze merkt dat er steeds meer vraag naar is. “Het is een powersymbool. Ook als vrouw zie je er mooi en vrouwelijk uit in pak.”

Maar wat voor vrouwen dragen eigenlijk een pak? “Niet de studenten, maar meiden die hun eerste baan hebben”, zegt Streng. Niet iedereen heeft het in zich om er een te dragen. “Je moet je er natuurlijk wel comfortabel in voelen.”

Geen verschil

Nicoline Huizenga is ontwerper bij The Five en draagt zelf ook pakken. Zij maakt geen verschil tussen een mannen- en vrouwenpak. “Ik leen mijn creaties, gemaakt voor vrouwen, ook uit aan mannelijke modellen en ze staan hen net zo geweldig als vrouwen”, vertelt Huizenga enthousiast.

Vorig jaar september begon ze met het idee van een eigen kledinglijn waarin het pak centraal staat. “Toen ik eraan begon, waren veel mensen sceptisch”, zegt ze. “Gaandeweg begonnen mensen hun mening bij te stellen. Ik zoek altijd naar balans tussen stoer en vrouwelijk.”

Comfort

“Mijn kledingstijl wordt geleid door comfort. Het moet lekker zitten”, legt Huizenga uit. In haar zoektocht naar inspiratie kwam ze een oud beeld tegen van een vrouw in een geruit jagerspak. “Ik probeer het uit de zakelijke context te trekken en er meer iets gewoons van te maken.”

Naar Huizenga haar idee hoeven pakken niet alleen naar speciale gelegenheden of je werk gedragen te worden. “Ik wil dat mensen ze dragen whenever, wherever“, vertelt ze. “Mijn pakken zitten zo lekker dat je denkt dat je in een pyjama loopt, terwijl je er smashing uitziet.”

Succesvol

jantien streng vrouwenpakken
Eigenaresse Jantien Streng

Pakken worden nog steeds gezien als een mannending. “Vriendinnen die een vriend hebben die elke een pak draagt, spreken er vol trots over”, licht Streng toe. Mannen die een suit dragen, zijn vaak succesvol: advocaten en zakenmannen dragen er een.

Streng voelt zich krachtig als ze een pak draagt. “Als ik er zelf een aanheb, zeggen mensen er altijd iets over”, vertelt ze. Ze denkt dat vrouwen meer willen laten zien dat ze er ook zijn. “Wat een man kan, kan ik ook. En wat een man aan kan, kan ik ook aan.”