Wie kent nou niet de boeken en films over die tiener met zwart haar, ronde brilletje en een bliksemschicht op zijn voorhoofd? Onze grote held die -waar de naam niet van genoemd mag worden- heeft verslagen en natuurlijk: de veroveraar van de snitch (snaai).

Twaalf jaar geleden begonnen ze in Amerika de tovenaarssport in het echt te spelen. Een sport bedacht door fans, die steeds meer studenten trekt. Ook in Edinburgh, waar de Holyrood Hippogriffs een toernooi organiseerde voor 11 teams. First thing first: hoe speel je het?

Loading...

Loading…

Geen vleugels en groter dan een vuist, je herkent hem bijna niet meer terug maar het is de snitch! Hoe werkt de snitch nou in het echt? En hoe vang je hem?

Op het Schotse tweedaagse toernooi in het Inverleith Park kwamen ruim 150 studenten bij elkaar om te strijden voor de Highlander Cup. Zijn dit echt Harry Potter fans die komen om met hun toverstaf te zwaaien of zijn het toch sportieve twintigers die fit willen blijven?

Voor een toernooi waar twaalf teams op af komen moet een hoop geregeld worden. De teams schrijven zich in, sponsoren en vrijwilligers worden gezocht en tijdens het weekend moet alles goed verlopen. Dit wordt allemaal in goede banen geleid door de organisatie.

Quidditch
De Schotse Ollie Riley, organisator en speler bij Edinburgh Holyrood Hippogriffs, heeft niks te klagen over het afgelopen toernooi: “It went brilliantly: we hebben nog nooit zo’n mooi weer gehad tijdens een toernooi, er waren weinig ernstige verwondingen en veel vrijwilligers. Het enige nadeel was dat het qua tijd uitliep – maar dat heb je altijd met quidditchtoernooien.” Dit is de vijfde keer dat het toernooi gehouden wordt: “Toen we voor de eerste keer de Highlander Cup organiseerden was dat ook het allereerste quidditchtoernooi in de UK. Wanneer dit precies was weet ik niet meer.”

Hoe zit het precies met de sponsoren?
“Tijdens dit toernooi hadden wij geen sponsor. Het is moeilijk om voor deze sport een sponsor te vinden. Wanneer er gewoon een wedstrijd wordt gespeeld zal je niks kunnen vinden, bij toernooien kan je de hulp van de Quidditch Premier League inschakelen. Zij helpen met het zoeken voor sponsoren tijdens een toernooi.”

Is de Highlander Cup een groot toernooi?
“Niet echt. We hadden maar 12 teams, waarvan er eentje uit België kwam. Je hebt ook grotere toernooien zoals de Northern Cup en Southern Cup. Hier doen ongeveer twintig teams aan mee. Ze strijden dan om een plekje voor de British Cup waar dan weer 30 teams aan mee doen. Voor dat soort toernooien moeten teams een bepaalde plaats in het klassement hebben om te mogen spelen.” Bij het toernooi van de Highlander Cup was dit anders. Elk team dat mee wilde doen mocht komen.

Contributiegeld
“Het is niet zo duur als andere sporten, but it comes with a cost. Je betaalt contributie bij je eigen club en dat kan per club verschillen. Bij ons betaal je bijvoorbeeld tien pond om een jaar te kunnen spelen. Trainingen zijn gratis. Daarnaast kun je je voor vijftien pond per jaar aanmelden bij Quidditch UK.” Dit laatste is niet verplicht, maar als je als speler verder wil komen in de sport is het wel handig om een lidmaatschap bij de Quidditch UK te hebben. Je kan hierdoor deelnemen aan de regionale kampioenschappen en de British Quidditch Cup. Daarnaast kan je geselecteerd worden voor het nationale quidditch team.

Het is dus veel goedkoper dan de contributie bij bijvoorbeeld een hockey- of voetbalclub. Echter zijn er volgens Ollie nog een paar aspecten waar je rekening mee moet houden: “In totaal zijn er maar 43 teams in de UK. Dat houdt in dat we vaak ver moeten reizen voor een wedstrijd. Dat brengt weer kosten met zich mee zoals het vervoer en de accommodatie.”

Harry Potter en quidditch
De meningen zijn verdeeld wanneer het gaat over de quidditch en Harry Potter. Er zijn tegenwoordig spelers die de sport willen scheiden van de tovenaarsboeken. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze al bezig zijn met het bedenken van een nieuwe naam. Ollie is een van de mensen die de boeken en de sport graag gescheiden ziet: “Ik vind quidditch een heel leuke sport maar ik geef niet zoveel om Harry Potter. Veel rugbyspelers switchen naar deze sport omdat ze dit veel leuker vinden, niet omdat ze fan zijn van Harry Potter.” Hij vindt dat het gezien moet worden als een echte sport en niet als spelletje: “Toen het twaalf jaar geleden begon was het nog een ‘Harry Potter ding’ en niet een sport. Twaalf jaar later zijn er een hoop atleten bij gekomen en nemen ze het een stuk serieuzer. Omstanders kijken ons echter een beetje raar aan.”

Door: Noortje de Vries & Elise van Rossum