Brussel/Barcelona- Ex-regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont hield vanmiddag om 13.00 uur zijn persconferentie in Brussel. Samen met vijf andere parlementsleden is hij via Marseille gisteren naar de Europese hoofdstad vertrokken. Hij riep afgelopen vrijdag de onafhankelijkheid van Catalonië uit.

Het belangrijkste nieuws dat uit de persconferentie is gekomen, is dat de Puigdemont niet in Brussel is om asiel aan te vragen. Dit werd eerder door verschillende media gespeculeerd. Het was de Spaanse krant El Periódico die dit nieuws gisteren naar buiten bracht. Dezelfde krant wist ook te melden dat de vijf parlementariërs met wie Puigdemont naar Brussel is gevlucht, Joaquim Forn, Toni Comín, Dolors Bassa, Meritxel Serret en Meritxel Borràs, zijn.

Terrorist
Puigdemont wordt volgens het Spaanse OM verdacht van rebellie, opruiing en verduistering. Zelf herkent hij zich niet in deze aanklacht: “Het Spaanse OM vervolgt politieke ideeën en mensen, geen delicten. Dat klagen wij u op Europees niveau aan.” Hij wordt hierin bijgestaan door Joaquim Forn, minister binnenlandse zaken, die zegt dat het onmogelijk is dat ze ons veroordelen als terroristen. “We hebben nooit geweld gebruikt.”
De ex-regiopresident zou graag een dialoog aangegaan zijn met de PP en PSOE. Deze hebben naar zijn zeggen geweigerd. Met een knipoog voegt hij toe: “De zege van Girona op Madrid is een ‘voorbeeld en een referentie’ voor veel andere situaties.’’

Doorwerken
Sinds vrijdagavond is Puigdemont al voorzichtig. Het was toen al duidelijk dat Madrid bezig was met een aanklacht. Ook benoemt hij weer ‘overduidelijk politiegeweld’ op de dag van het referendum. Hij maakt duidelijk dat hij echt alleen in Brussel is omdat dit de Europese hoofdstad is. “We zijn hier om vrij te kunnen spreken.” Zo wil hij Justitie niet ontsnappen en is hij bereid mee te werken. Ze zullen als Catalaanse regering, binnen de restrictie van art.155, doorwerken. Een deel van de afgezette regering zal in Barcelona aan het werk blijven. Puigdemont zal met de anderen vanuit Brussel werken.

Stembussen
Op 21 december zullen er verkiezingen zijn. Puigdemont zegt: “Daar waar stembussen zijn, daar zullen wij zijn. We zijn een democratie en lossen problemen op met een dialoog, niet met geweld.’’
Hij ziet de verkiezingen als een democratische uitdaging en gaat die uitdaging aan. Tijdens de conferentie richt hij zich naar de Spaanse overheid met de vraag: ‘Zullen jullie de uitslag accepteren? No matter what?’.

Garantie
Puigdemont geeft geen direct antwoord op de vraag: ‘Wanneer gaan jullie terug?’.
Volgens hem zijn ze burgers die vrij kunnen rondreizen. Zolang hij nog geen garanties heeft, keert hij niet terug. Op welke garanties hij doelt, blijft onduidelijk.