Het barista-café Heilige Boontjes, waar je koffie geserveerd wordt door ex-gedetineerden, wint de Hein Roethofprijs. De prijs werd voor de 30ste keer uitgereikt en is bedoeld voor bedrijven die hun steentje bijdragen aan criminaliteitsvermindering.

De prijs, die is vernoemd naar oud-PvdA-Kamerlid Hein Roethof, wordt iedere twee jaar uitgereikt vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit jaar de eer aan nieuwe minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) om het beeldje en de cheque van €20.000,- aan te bieden.

Heilige Boontjes

Rodney van den Hengel van Heilige Boontjes is trots. Trots op de winst, maar vooral trots op de jongeren die zich iedere dag inzetten om goed te kunnen re-integreren in de maatschappij. “We werken niet alleen met ex-gedetineerden maar we bieden ook een plek voor bijvoorbeeld alleenstaande moeders of andere jongeren die een lastige start hebben gehad.”

“Door deze prijs openen er veel deuren. Niet alleen financieel, maar ook op het gebied van bekendheid. Op dit moment zitten we op 25 procent van wat wij willen bereiken dus we zijn er nog niet.” Van den Hengel vertelt dat zij in toekomst niet alleen jongeren willen helpen die vast hebben gezeten, maar ook jongeren die vastzitten.

Het concept ontstond in 2014 vanuit een samenwerking met Marco den Dunnen van de politie Rotterdam. Het idee ontstond om jongeren beter te kunnen begeleiden naar re-integratie. Vandaag de dag als succesvol concept Heilige Boontjes met twee locaties, een online verkoopafdeling en een eigen branderij.

De jury

Jurylid en criminoloog Emile Kolthoff is zeer tevreden met de winnaar. Hij was onder de indruk van de goede initiatieven van dit jaar. De jury koos drie genomineerden van de 36 aanmeldingen. “Zij waren alle drie winnaarswaardig. Wat onder andere een doorslag gaf, is dat Heilige Boontjes financieel op eigen benen staat en jongeren goed doorstromen naar het werkveld.”

Loading...

Loading…

“Bedrijven als deze zijn erg belangrijk voor onze maatschappij. Vooral omdat uit onderzoek regelmatig blijkt dat niemand beter wordt van een gevangenisstraf.” Kolthoff stelt dat door bedrijven als Heilige Boontjes ex-gedetineerden veel beter terugkomen in de maatschappij.

Voorkomen is altijd beter dan genezen.

De prijs zorgt al jaren voor meer succes op het gebied van criminaliteitsvermindering. “Alle oud-winnaars verspreiden, door bijvoorbeeld de media, hun positieve invloed. We merken dat het in Nederland nog vaak fout gaat met re-integratie in de samenleving. Bedrijven als Heilige Boontjes werken hard om dit te verbeteren” vertelt Kolthoff.