Bijna vijftig jaar geleden maakte de Fabeltjeskrant zijn debuut op de Nederlandse televisie, één van de grootste successen van ons land. Het programma, geliefd door jong en oud, zal vanaf oktober 2018 weer te zien zijn. Maakster van ‘Meneer de Uil’ Marie Troost (81) is blij dat er nu nog vraag naar is.

Op 28 september 1968 startte de eerste serie van de Fabeltjeskrant. Het programma maakte al twee keer eerder een comeback, in 1985 en in 1990. De internationale producent Robin de Levita, zoon van oud-producent Loek de Levita, en productiehuis Rubinstein zullen samen de nieuwe serie verzorgen.

In de serie vertelt Meneer de Uil het nieuws van het dierenbos. De typisch gekleurde oehoe werd in 1967, door Marie Troost, met vilt gemaakt. De Levita meldt in het AD dat Meneer de Uil opnieuw met vilt gemaakt zal worden. Of hij zijn originele kleren en vormen zal behouden is nog niet duidelijk.

De maakster van de oehoe Marie Troost vertelt dat zij nog niet weet wie Meneer de Uil zal gaan maken. “Ik hoop niet dat hij zal veranderen, want hij is mooi zoals hij was.” Troost werkte aan de uil tussen de bedrijven door. Ze werkte in de animatie en daardoor was het vaak nachtwerk.

“Waar het succes van de Fabeltjeskrant vandaan kwam, wist niemand. We begonnen met goede moed, maar het bleef een gok.” Troost is blij dat er zoveel mensen blij worden van een nieuwe serie van de sprekende dieren. “Ik hoorde vandaag meerdere enthousiaste mensen op de radio. Het doet me goed dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen dit succesvol oppakken.”