Het is een schrijnend gezicht: overvolle barakken, werkende kinderen en broodmagere ouderen. Dit zijn beelden uit de film over Kamp Westerbork die maandag aan de UNESCO-lijst voor Documentair Erfgoed is toegevoegd. De film toont bijzondere beelden van Westerbork tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beelden zijn gemaakt door een Duits-Joodse cameraman in opdracht van de Nazi’s.

De film is permanent te zien in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het script ligt bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies.

Overtuigde jury
”De aanvraag om het op de lijst te zetten is al ongeveer twee jaar geleden ingediend. Maar de indieners hebben nu de jury van UNESCO overtuigd dat de film van wereldwijd belang is”, zegt Vincent Wintermans, medewerker van de UNESCO-commissie. ”Het is goed dat film nu op de lijst staat. Er is namelijk nog beeldmateriaal zoek en op deze manier zullen er hopelijk sneller investeerders worden gevonden. Het is natuurlijk belangrijk dat de film zo compleet mogelijk wordt.”

”Het is voor de Joodse gemeenschap een mooie mijlpaal. Zo komt er beetje bij beetje meer erkenning voor de holocaustslachtoffers.” Het toevoegen van de film aan de lijst zal volgens Wintermans niet meteen voor minder antisemitisme zorgen. ”Mensen met zulke idiote ideeën nemen de waarheid niet voor waarheid aan. Zij creëren hun eigen werkelijkheid waarin geen plek is voor zo’n mooi en belangrijk moment.’’

Niet de enige
De film is niet het enige wat UNESCO heeft toegevoegd. Onder andere het Archief van Aletta Jacobs, de eerste Nederlandse vrouw die een universitaire studie afronde, zijn opgenomen. Andere bekende stukken op de lijst zijn de dagboeken van Anne Frank, de oudst bekende koran en de filmnegatieven van The Wizard of Oz.

Hieronder staan een aantal holocaustmonumenten, verspreid over de hele wereld