De LA Dodgers wonnen maandag 30 oktober van de Houston Astros in de World Series. Door dit duel is de stand tussen de Dodgers en de Astros in dit toernooi nu 3-3. Dit betekent dat er een zevende en allesbeslissende wedstrijd zal moeten worden gespeeld.

De overwinning van de Dodgers was mede te danken aan het sterke spel van de Nederlandse Pitcher Kenley Jansen. Hij speelt inmiddels sinds 2010 bij de Dodgers en is een van de best verdienende Nederlandse atleten met een jaarlijks salaris van dertien miljoen euro. Jansen is geboren in Willemstad op Curaçao en komt bij internationale wedstrijden uit voor Nederland.

De Astros maken kans op hun eerste World Seriestitel ooit. De Dodgers hebben deze al zes keer weten te bemachtigen waarvan de laatste in 1998. Volgens honkbalkenner en redacteur van AmerikaSport.nl Justin Kevenaar hebben de Dodgers het meeste kans om te winnen: ”Volgens de wedkantoren zijn de Dodgers de lichte favoriet, waarschijnlijk omdat zij het thuisvoordeel hebben en een meer ervaren werper op de heuvel. Maar het zegt genoeg dat ze nu een zevende wedstrijd nodig hebben en dat er vele comebacks binnen de verschillende wedstrijden zijn geweest. Kortom: het valt niet te zeggen, en in een onvoorspelbare sport als honkbal waar alles kan gebeuren zijn er genoeg argumenten te bedenken voor beide teams en waarom ze kunnen gaan winnen.”

Jansen is niet de enige Nederlandse honkbalspeler in de Verenigde Staten. Er zijn meerdere landgenoten die in de V.S. spelen. Veelal Antilianen, maar vallen de Nederlanders ook op binnen de Major League? ”Opvallend is dat veel spelers van Antiliaanse komaf veelal korte stop spelen. Zo heb je Bogaerts, Gregorius en Simmons naast Schoop (inmiddels 2e honk) en Profar (was een groot talent, door blessures flinke terugval gehad). Bogaerts zelf had daarnaast een logische verklaring waarom dit groepje spelers vaak defensief heel sterk is: op de Antillen liggen er lang niet mooie strakke veldjes zoals in de VS. Daardoor leerden ze al op jonge leeftijd om te gaan met ballen vangen die alle kanten op stuiterden”, aldus Kevenaar.

Hieronder een overzicht van Nederlandse spelers in de Major League.