Het was weer raak deze week. In New York reed een 28-jarige man bewust in op voetgangers en fietsers. De bestuurder liet in zijn pick-uptruck een briefje achter. Daarop stond volgens Amerikaanse media dat hij uit naam van terreurorganisatie IS handelde.

Als er een aanslag plaatsvindt, eist IS hem vaak binnen een paar uur op. “Waar we rekening mee moeten houden is dat IS ook aanslagen opeist die niet door hun gepleegd zijn”, zegt terrorisme-expert Peter Knoope.

Wanneer wordt een aanslag een ‘IS-aanslag’? Volgens CNN worden de meeste aanslagen in Europa gepleegd in naam van IS. Vaak zijn de daders door propaganda geïnspireerd en handelen ze alleen. Ze hebben dus geen opdracht gekregen van de terreurgroep. In het Midden-Oosten zijn de meeste daders wel daadwerkelijke IS-strijders die opdrachten uitvoeren.

Kun je zeggen dat een aanslag door IS gepleegd is, wanneer de dader geïnspireerd raakt zonder contact te hebben met de terreurgroep? Peter Knoope vindt van wel. “Het is natuurlijk niet zo dat je een IS-membercard kunt hebben. Maar als iemand zodanig geïnspireerd is en een aanslag in naam van IS pleegt, kun je zeggen zij de aanslag hebben gepleegd” , aldus de oud-directeur van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme (ICCT).

De media overdrijft
De reeks aanslagen die we nu ondervinden in het westen begon in 2014. In het Joodse Museum in Brussel werden vier mensen doodgeschoten. Na huiszoekingen vond de politie een IS-vlag bij de dader thuis.

“Na de aanslagen van Madrid en Londen in 2005 zijn er bijna geen grote aanslagen meer geweest in Europa. De afgelopen jaren neemt het aantal aanslagen weer toe. Wat je wel kan zeggen is dat de media het aantal aanslagen in Europa overdrijft. De echte ernstige gebieden zijn buiten ‘het westen’. Somalië en Irak zijn op dit moment echt brandhaarden. Maar omdat de media minder waarde aan die plekken hecht hoor je daar gewoon minder over.”

IS nog lang niet verslagen
IS wordt steeds meer teruggedrongen op militairniveau. “Dat betekent niet dat de idealen van IS verloren gaan”, vertelt Knoope.
“Nu het kalifaat zo goed als gevallen is, verspreiden de strijders zich over de hele wereld. Denk daarbij aan plekken als Pakistan en Somalië. Je kunt IS-vergelijken met een waterbed, als je er druk opzet, loopt het er aan de zijkanten weer uit. We zijn nog lang niet van ze af.”