Vorig voetbalseizoen steeg het aantal vuurwerkincidenten van 236 naar 277. Een bekend voorbeeld is de wedstrijd tussen Den Bosch en Dordrecht, waarbij explosief vuurwerk naar een ballenjongen werd gegooid. Hoe kijken de clubs betaald voetbal in Brabant tegen dit groeiend probleem aan?

‘’Het is maar hoe je het bekijkt, en hoe die cijfers worden geteld. Als er in een stoet onderweg naar het stadion twintig fakkels worden afgestoken, kun je dat rekenen als één incident, of twintig’’, vertelt Edo Peterse, manager veiligheid bij Willem II. ‘’Wij zien dan ook niet echt een stijging aan incidenten. Eerder een daling juist. Ik denk dat het bij een bepaalde sfeer meer gebeurt dan anders. Dat neemt niet weg dat wij hier heel serieus mee omgaan’’, vervolgt Peterse.

Andere clubs herkennen dit beeld ook. ‘’Voorheen was dit veel erger. We hebben heel af en toe een incident, maar we herkennen het beeld van een stijging niet’’, vertelt Beau Lemmens van NAC Breda. Ook FC Oss en RKC Waalwijk vinden zich hier in. ‘’Sterker nog, het laatste incident waarvan ik weet is alweer 2 jaar geleden’’, aldus Sander Mijnhijmer van RKC. ‘’Hoe dat kan weet ik niet, misschien komt het door de Jupiler league, want bij onze wedstrijden, ook de uitwedstrijden, zie ik vrijwel geen incidenten.’’

Sfeer
Door veel supporters wordt vuurwerk als sfeerverhogend ervaren. Vooral fakkels zijn een populaire keuze, ondanks dat deze wel 800 graden warm kunnen worden en daarom dus erg gevaarlijk zijn. Preventie is daarom dan ook erg belangrijk.

‘’Als men dit belangrijk vind voor de sfeer, zouden de supporters dit in samenwerking moeten doen met de club en een derde partij’’, vertelt een medewerker van FC Oss. ‘’ Anders schaadt het de club, en daarom zijn wij er op tegen.’’ Edo Peterse van Willem II: ’’Wij hebben camera’s in en rond het stadion hangen. Daarmee kunnen we beelden terugkijken en zo mensen naderhand aanspreken op hun gedrag. Het mag misschien sfeerverhogend zijn, maar het blijft levensgevaarlijk.’’

‘’Wij hanteren zelf een zerotolerancebeleid’’, laat Beau Lemmers van NAC Breda weten. ‘’Vroeger was het veel erger, maar wij hebben afspraken gemaakt met verschillende supportersgroepen om te kijken naar mogelijkheden voor georganiseerd vuurwerk. Dat helpt ook om ons gezamenlijk uit te spreken tegen vuurwerk.’’

Incidenten en straffen
Geregeld komen er incidenten voor. Vorig seizoen werd er bij PSV-Ajax nog een rookbom afgestoken. Hierdoor werd de wedstrijd stil gelegd voor enkele minuten. Meerdere mensen hadden door de rook problemen met ademhalen. Bij de andere clubs in Brabant valt het mee zeggen ze. ‘’Gelukkig zijn er bij ons geen serieuze ongelukken gebeurd. Af en toe wat kledingschade maar dat is alles’’, zegt Edo Peterse. Fouilleren blijft echter wel een noodzaak, en alle clubs doen dat dan ook. Ook hebben alle clubs camera’s hangen waarmee ze mensen kunnen opsporen. Want de regels zijn duidelijk: het is niet toegestaan.

De straffen zijn dan ook niet mild. Vanuit de KNVB kunnen er boetes en stadionverboden opgelegd worden. Die kunnen enkele maanden duren, maar ook levenslang voor ieder stadion in Nederland. Boetes zijn leeftijdsafhankelijk. Clubs zelf geven ook stadionverboden. Bij Willem II is dat bijvoorbeeld 18 maanden en bij FC Oss verhalen ze de boetes vanuit de KNVB soms ook op de desbetreffende persoon. ‘’Wij kijken per geval wat het beste past”, vertelt Mijnhijmer van RKC. ‘’Een stadionverbod kan 9 maanden duren, maar er kan ook zomaar een verbod van 36 maanden worden opgelegd. De supporter die twee jaar geleden een fakkel in de tribunes van NAC gooide, heeft levenslang gekregen.’’

Daling
Desondanks de berichten vanuit landelijke politie, zien de clubs juist een dalende trend in vuurwerk incidenten. Waar de cijfers dan op gebaseerd zijn, weten ze ook niet. ‘’Wij houden geen statistieken bij hoe vaak het voorkomt’’, vertelt een medewerker bij FC Oss.

FC Den Bosch en Helmond Sport moesten nog reageren op het moment van schrijven, en PSV was niet bereikbaar voor commentaar.