Het gebruik van anabole steroïden onder jongeren neemt steeds meer toe, dat vertelt verslavingszorg Novadic-Kentron in het AD. Dit is vooral het geval in Noord-Brabant. De vraag is wel waarom het alleen in Noord-Brabant gestegen is.

In Helmond kwamen er alleen al het afgelopen half jaar 32 meldingen van anaboolverslaafde jongeren. Dit is bijna hetzelfde als het totale aantal meldingen in 2015: 38. Volgens dopingdeskundige Douwe de Boer zou de stijging te maken hebben met de normen en waarden in deze provincie. “De criminaliteitscijfers zijn op veel plekken in Brabant ook hoger dan in andere delen van Nederland. De stijging van anabolengebruik zou kunnen samen hangen met de lokale normen en waarden.”

De stijging in zijn geheel is volgens de Boer te verklaren door het promoten van dergelijke middelen. “Het gebruik van onder andere anabolen wordt veel gepromoot op het internet. Ook op verschillende social media kanalen. En laat het internet nou het medium zijn waar veel jongeren zich bewegen.”

Wat zijn anabolen precies?

Anabole steroïden zijn middelen die de prestaties bij fitness en krachttraining verhogen. ‘Anabool’ betekent spieropbouwend. Ze bevorderen de aanmaak van eiwitten en remmen de afbraak. Daardoor krijg je meer spiermassa en spierkracht, maar alleen als je hard traint en goed eet. Je spieren kunnen echter maar een beperkte hoeveelheid anabolen verwerken. Het brengt een hoop risico’s met zich mee, waaronder haaruitval, misselijkheid en spier en peesscheuringen.