gsJe ziet het steeds vaker in Nederland; basisschoolkinderen met een mobiele telefoon. Dat blijkt uit onderzoek van NOS Jeugdjournaal in Adformatie. Onze zuiderburen daarentegen hebben een verbod op de verkoop van smartphones aan kinderen onder de 7 jaar. Op Basisschool de bron in Leuven hebben de oudste leerlingen wel al een mobiel, dat weet Peter Lemmens, waarnemend directeur van de school. De vraag is alleen of zij deze überhaupt wel mogen gebruiken op school.

België wordt vaak gezien als een ouderwets land in tegenstelling tot Nederland; leraren zouden veel strenger zijn, er zouden striktere regels worden opgelegd bij misdraging enzovoorts. Dat is echter wat veel mensen denken. Logisch dat er dan wordt gedacht dat ook het gebruik van een mobieltje in Vlaanderen een stuk lager is door deze strengere aanpak. Maar klopt dat wel?

Regels gebruik van een mobiele telefoon op school

Fleur Hermus is gediplomeerd pabo-studente en is werkzaam op de Montessorischool in Oosterhout waar zij les geeft in groep 4-5-6. Onder haar leerlingen heeft de meerderheid een smartphone. Fleur: “Bij ons mogen kinderen hun telefoon niet gebruiken voor social media, maar zo lang ze enkel muziek luisteren om zich beter te concentreren is het geen probleem.”

Dat is op basisschool De Bron wel anders. Daar blijken de vooroordelen  over de strenge regels te kloppen. Het spreekt misschien voor zich dat het telefoontje niet mag worden gebruikt in de les, maar hij moet ook nog eens bij het begin van de les worden ingeleverd bij de leraar, zo weet Lemmens. Van muziek luisteren is er dus geen sprake.

Concentratieproblemen

Het gebruik van een telefoon kan leiden tot concentratieproblemen. Kinderen raken snel afgeleid en zijn niet gefocust in de les. Lemmens ziet het gebruik van een telefoon echter niet als een oorzaak hiervan. “Er zullen altijd kinderen zijn met concentratiestoornissen, maar dit ligt niet direct aan het gebruik van het mobieltje. Dat proberen wij ook zoveel mogelijk tegen te houden door het te verbieden op school.”

Op de basisschool in Oosterhout merkt Fleur wel concentratieproblemen door het mediagebruik. “Bij ons op school mogen de kinderen vaak met de computer werken. Veel vinden het lastig om dan rustig te werken. De mobiele telefoon mag worden gebruikt voor het luisteren van muziek. Helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Sommige kinderen raken juist meer afgeleid door het luisteren van muziek.”

Les in media gebruik

Een nieuwe ontwikkeling in de opvoeding is de zogenoemde ‘mediaopvoeding’. Mediaopvoeding is opgericht is om kinderen bewust om te laten gaan met het media-aanbod. Sinds afgelopen schooljaar is ook Basisschool de Bron begonnen met een apart leerplan over mediagebruik. Hierin wordt de kinderen bijgebracht hoe ze het beste gebruik maken van media en hun telefoon. Ze leren hoe de media invloed kan hebben op jouw mening en hoe dit kan worden voorkomen. Alles wat een kind hoort te weten over wachtwoorden tot hackers en de invloeden, komt in dit leerplan naar voren.

Week van de Mediawijsheid

Fleur vertelt dat medialessen bij haar minder vaak voorkomen. “Daar kunnen wij nog wat van België leren. Het zou een goed initiatief zijn, omdat de kinderen van deze tijd het erg hard nodig hebben.” Toch bestaat in Nederland wel de Week van de Mediawijsheid. Deze campagne roept docenten, professionals, ouders en kinderen op om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over online gedrag en mediawijze vaardigheden. Mediawijsheid gaat verder dan alleen vaardigheden. Wie ‘mediawijs’ is weet ook hoe je media slim en creatief kan inzetten om je doelen te bereiken. De Week van Mediawijsheid vindt plaats van 17 tot en met 24 november.