Een uitgestorven feestdag in Nederland wordt nog goed gevierd in Mexico. Allerheiligen, of te wel Dia de los Muertos is in Mexico een nationale feestdag. De 24-jarige Liza Nuño viert het elk jaar met haar ouders, terwijl Vince Huizenga het maar een slap excuus vindt om te drinken.

Liza is half Nederlands en viert elk jaar Dia de los Muertos met haar Mexicaanse moeder en Nederlandse vader: “Wij herdenken elk jaar onze overledenen, het is een traditie die je als kind af aan al mee krijgt.” Dit is geen zielige bedoeling, want de mensen geloven dat op deze dag de overledenen terugkomen om een dag samen door te brengen in blijdschap.

Geen Mexicaans carnaval

Liza vindt dat het niet te combineren is met het Nederlandse carnaval. Het is een serieuze herdenking waar iedereen bij elkaar komt: “Veel scholen geven deze dagen geen les en veel winkels zijn versierd. In de verschillende gemeentes worden altaren gemaakt voor beroemde overleden muzikanten en acteurs. Er worden wel veel evenementen gehouden zoals een optocht met kinderen die geschminkt en met kostuum door de straten lopen om het aan iedereen te laten zien. Mensen maken er dus geen groot feest van zoals bij carnaval, het is echt bedoeld als herdenking.”

Uitgedost altaar

Liza begint haar dag met een idee voor een altaar. Ze bedenkt hoe ze het eruit wil laten zien en wat ze dan allemaal nodig heeft: “Ik gebruik altijd cempasuchil bloemen: dat zijn goudsbloemen die speciaal gebruikt worden voor deze gelegenheid. Het altaar wordt opgebouwd met dozen op verschillende hoogtes. Deze versier je dan met kleurpapier, bloemen, kaarsen, calaveritas (suikerskeletten) en een foto van de persoon.”

Dia de los Muertos Nederland

Als je op 1 en 2 november aan een Nederlander zou vragen welke feestdag het is, kijken ze je onwetend aan. Liza heeft vijf jaar in Nederland gestudeerd en heeft daarom ook een paar keer de feestdag hier gevierd: “Ik ben eens bij een Mexicaans restaurant geweest of er werd iets georganiseerd door Mexicaanse vrouwen in de buurt. Er is dan eten, muziek en een hoop gezelligheid. Soms maakte ik een klein altaar met een kaarsje en een foto van mijn opa en oma.”

Niet iedereen feest mee

De Groningse Vince Huizenga (41) woont al bijna tien jaar in Monterrey, Mexico, maar heeft helemaal niks met al dat feestvieren: “Ik doe eigenlijk met geen een feest mee. Ik vind het een zogenaamde dag waar mensen speciaal stil staan bij hun familie. Ik vind echter dat je élke dag aan hen moet denken.” Hij ziet het meer als een excuus om te drinken en vijf minuten te denken aan hun overleden opa.